U Prijedoru uhapšen Darko Mrđa zbog zločina u logoru Manjača

Vijesti 15. feb 201609:46 > 09:49
AFP

Djelatnici SIPA-e su po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, u ranim jutarnjim satima, uhapsili trojicu osumnjičenih koji se terete za ratni zločin i ubistvo više žrtava s područja Prijedora. Uhapšeni su D. M. (1967), R. M. (1972) i M. G. (1958.).

Među uhapšenima je i Darko Mrđa. Navedene osobe su uhapšene zbog postojanja osnova sumnje da su u logoru “Manjača” tokom augusta 1992. godine počinili krivično djelo “zločin protiv čovječnosti”.

Darko Mrđa je u Haškom tribunalu već osuđen na 17 godina zatvora zbog učešća u masakru koji je 21. augusta 1992. izvršen na Korićanskim stijenama na planini Vlašić u srednjoj Bosni. Tada je ubijeno više od 200 nenaoružanih bošnjačkih i drugih nesrpskih civila.

Mrđa, inače bivši zapovjednik specijalne policije bosanskih Srba iz Prijedora, odslužio je u španskom zatvoru dvije trećine kazne nakon čega je pušten na slobodu. 

Na prvom pojavljivanju pred sudom 2002. godine poricao je optužnicu, no 24. juna 2003. priznao je krivicu za ubistvav kao kršenja ratnog prava i običaja i za nehumano postupanje (pokušaj ubistva kao zločin protiv čovječnosti).

U priznanju je pokušao objasniti klimu ratnih zločina u Prijedoru – strahom zbog propagande o genocidu nad Srbima u 2. svjetskom ratu, a ubijanje zarobljenika za koje je osuđen – strahom da i njega ne ubiju.