Radončić i pojedini optuženi imaju pristup tajnim podacima

Vijesti 19. feb 201617:49 > 18:19
N1

Optuženom lideru SBB-a BiH Fahrudinu Radončiću još nije uskraćen pristup tajnim podacima najvišeg ranga, praktično državnim tajnama. Postupak i inicijativa za uskraćivanje u Parlamentarnoj skupštini biće pokrenuta. No, tromost sistema u ovoj oblasti može lako dovesti do kršenja Zakona o zaštiti tajnih podataka za koji očigledno niko ne odgovara.

Prazna je stolica delegata Fahrudina Radončića. Do drugačije odluke državnog suda optuženi političar u kućnom je pritvoru. Izlazak iz stana mu je uskraćen. No, nije pristup tajnim podacima. Po automatizmu Zakona kao delegat i bez sigurnosnih povjera Radončić je stekao pravo uvida u podatke svih stepena tajnosti – interno, povjerljivo, tajno i vrlo tajno.

“Parlamentarci Parlamentarne skupštine BiH samim izborom stiču pravo na pristup tajnim podacima u smislu Zakona o zaštiti tajnih podataka u momentu kad steknu status poslanika, odnosno delaga i za njih se ne vrši nikakva bezbjednosna provjera”, kaže za N1 Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Radončić, kao i ostali bh. parlamentarci, potpisao je izjavu o čuvanju tajnosti podataka najvišeg ranga, te se sada u Parlamentarnoj skupštini praktično oslanjaju na njegovu izolaciju i dobru volju da zakon ne prkši. Inače, Kolegij Doma naroda u sastavu Ognjen Tadić, Safet Softić i Bariša Čolak još nisu podnijeli inicijativu uskraćivanja pristupa zbog službene odsutnosti pojedinih članova kolegija.

Apsurdnost sistema ogleda se u činjenici da je, s druge strane, optuženiku u istom krivičnom predmetu kojim je obuhvaćen i Radončić – Bakiru Dautbašiću suspendovanom sekretaru Ministarstva bezbjednosti BiH – privremeno oduzeta dozvola za raspolaganje tajnim podacima stepena “vrlo tajno”. I sve to nakon dodatnih bezbjednosnih provjera Obavještajno-bezbjednosne agencije. 

Nije ovo jedina apsurdnost sistema i evidentno kršenje Zakona o zaštiti tajnih podataka. Zakon jasno propisuje da se izdavanje dozvole odbija osobama protiv kojih se vodi krivični postupak koji predviđa kaznu višu od tri mjeseca. Na osnovu toga dozvola je oduzeta ministrici odbrane Marini Pendeš, optuženoj za nesavjestan rad u službi. No, iako optuženom u Hrvatskoj u obnovljenom postupku pred Županijskim sudom u Rijeci pomoćniku ministra bezbjednosti Vjekoslavu Vukoviću oduzet je pa vraćen pristup tajnim podacima stepena “vrlo tajno”.

Nakon našeg upita kako je to moguće, nedležni ministar odgovara.

“Ja ću dati nalog inspektoratu koji funkcinoiše u okviru našeg ministarstva i daću nalog sektoru za zaštitu tajnih podataka da preispita tu odluku i to rješenje i da vidi kakve su mogućnosti da mi u nekakvom obnovljenom postupku donesemo drugačiju odluku”, kaže Mektić.

Rješenje o oduzimanju dozvole za pristup tajnim podacima donosi se nakon utvrđene bezbjednosne smetnje. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.