Sud BiH izdao naredbu za dovođenje odbjeglog Rame Brkića

CIN

Bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić koji je pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, te proizvodnje i trgovine drogom nije imao zabranu putovanja van države BiH.

“Prema optuženom Rami Brkiću u postupku koji se pred ovim sudom na snazi je mjera zabrane sastajanja s određenim osobama. Na ročištu održanom 29. februara 2016. godine, Sud je izdao naredbu za dovođenje optuženog na nastavak glavnog pretresa, planiranog za 10. mart 2016. godine”, kazali su za N1 u Sudu BiH.

Već sada je izvjesno da se osuđeni i optuženi Brkić neće pojaviti na nastavku glavnog pretresa zakazanog za osam dana. Postavlja se pitanje kako je moguće da Sud BiH nije odredio mjere pritvora pravomoćno osuđenim osobama, u ovom slučaju Brkiću i također odbjeglom Senadu Šabiću za kojim je Interpol raspisao potjernicu.

“S obzirom da se sve češće dešava da čak i pravomoćno osuđene osobe, postaju nedostupne, mišljenja smo da se mora pronaći način kako bi se spriječilo bjekstvo osuđenih osoba, jer bjekstvom čitav sudski postupak postaje besmislen. Upravo zbog toga, Tužilaštvo BiH često insistira na određivanju mjere pritvora”, kazao je za N1 Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Apelaciono vijeće Suda BiH u novembru prošle godine pravomoćno je osudilo Brkića i Šabića na 11 odnosno 10 godina zatvora zbog organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom drogom.

Postupak je pokrenut nakon velike akcije “Kastel” koju je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provela u decembru 2010. godine. Inspektori su nakon višemjesečne istrage uhapsili 41 osobu, među kojima su policijski funkcioneri i ljudi iz političkog života USK-a.

U međuvremenu je dvanaestero optuženih priznalo krivicu te ih je Sud BiH osudio na zatvorske ili uvjetne kazne, dok je sedam osoba oslobodio. Jedan slučaj je prebačen Kantonalnom sudu u Bihaću.

Tokom istrage o proizvođačima i prodavačima droge, koju su počeli prije tri godine u USK-u, inspektori SIPA-e su neočekivano otkrili da je i bivši komesar Policije ovog kantona umiješan u te poslove. SIPA je tada istraživala kriminalnu grupu koju su činili: Senad Šabić, Satko Kekić, Nedžad Kurtović i Zijad Muratović.

Kurtović i Muratović su uoči suđenja status optuženih zamijenili statusom glavnih svjedoka. Otkrili su sve detalje o proizvodnji i prodaji droge, a zauzvrat su dobili imunitet od krivičnog gonjenja. Naime, ova grupa je od 2007. godine uzgajala marihuanu na tri lokacije u USK-u. Svake godine su proizvodili najmanje 100 kilograma droge koju su prodavali u zapadnoj Evropi.

Da je i Brkić umiješan, inspektori SIPA-e su otkrili kada mu je Kurtović poslao SMS poruku da policija dolazi u halu za proizvodnju droge. Ova hala, koja je vlasništvo Envera Okanovića, nalazila se u Malom Založju kod Bihaća.

Kurtović je na Sudu BiH rekao da je posao sa drogom pokrenuo Brkić 2006. godine. Objasnio je da se s njim prvi put sastao u kafiću „Pogy“ u Bihaću te da je komesar od njega zatražio da kontaktira Muratovića i Šabića koji su policiji bili od ranije poznati kao osobe koje se bave proizvodnjom i prodajom droge.