Izetbegović: Imamo rješenje za Mostar prihvatljivo i za HDZ

Vijesti 09. mar 201613:38 > 13:40
TV1

Članovi Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakona u BiH održava danas posljednju sjednicu, na kojoj će finalizirati dosadašnji rad.

Blizu 30-tak amandmana će biti pregledano u smislu pravno-tehničke korektnosti, te će biti upućeni u parlamentarnu proceduru.

Inače, tokom rada Interresorne radne grupe nisu ponuđena rješenja za grad Mostar, kao ni za provođenje presude u predmetu Sejdić-Finci. No, predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović kazao je da su SDA i HDZ blizu postizanja dogovora o ovim pitanjima.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović tvrdi da dogovor isključivo zavisi od HDZ-a i njegovog predsjednika.

“Blizu smo ako gospodin Čović i HDZ tako hoće. Da kažem, mi smo osmislili model za Mostar kao jedinstveni grad, da ima jednog gradonačelnika, jedan budžet i jedinstvenu administraciju…i unutar toga jednu podijelu koja bi pomogla Bošnjacima, odnosno Hrvatima da imaju lokalnu samoupravu za koju su zainteresovani. Ovaj model je, vjerujem, prihvatljiv i SDA i HDZ-u”, smatra Izetbegović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.