N1 na 1| Perica Stanić: Pred zakonom su svi isti

Vijesti 09. mar 201621:43 > 21:54
N1

Gost novog izdanja "N1 na 1" bio je Perica Stanić, direktor Državne agencije za istragu i zaštitu, SIPA-e.

Na pitanje da li je bilo pritisaka, s obzirom da se nedugo nakon njegovog preuzimanja funkcije desilo hapšenje visoko rangiranih političara u BiH, Stanić je kazao da pritisci ne postoje.

Ako govorimo o lišenju slobode gospodina Radončića, moram reći da nije bilo pritisaka. Ova agencija nije trpila nikakve pritiske i mislim da je moje postavljanje na mjesto direktora samo slučajnost u vezi sa tim događajem. Hapšenje bi se desilo i da je neko drugi bio na mom mjestu“.

Stanić je dodao da na njegov rad politika neće imati utjecaj niti bilo kakvi drugi neformalni krugovi.

Ja najiskrenije moram reći da ja nemam nikakvih pritisaka. I prije samog postavljanja na ovo mjesto sam rekao da na moj rad neće utjecati politika niti bilo kakvi drugi neformalni krugovi. Bude li tih pritisaka, neću se libiti da to saopštim javnosti. Ja ne provodim želje ili htijenja određenih političara, osim što u skladu sa zakonom izvršavam naredbe Tužilaštva BiH“.

Da li su svi jednaki pred zakonom?

Svakako. U pogledu zakona, svi smo pred zakonom isti. Ja sam neko ko će provesti istragu po naredbi Tužilaštva kad za to postoje elementi, bez obzira na njegov socijalni status ili bilo koje druge elemente koji ga okružuju“.

Kako komentariše pojedine izjave da “SIPA ne može doći u Banjaluku”?

Ja nisam ispratio te izjave. SIPA djeluje na teritoriju cijele države. Ja imam i više nego dobru saradnju sa MUP-om RS, i nijednim potezom nije osporeno prisustvo SIPA-e na području Republike Srpske“.

Dodao je da je SIPA uključena i u rasvjetljavanje ubistva bivšeg pomoćnika Ministra unutrašnjih poslova FBiH, Joze Leutara.

Ova agencija je uključena u rasvjetljavanje ubistva Joze Leutara. Prošle godine je Tužilaštvo izdalo naredbu da se SIPA uključi. Formirali smo grupu, i teško će biti raditi na tome jer je ubistvo bilo davno“.

Cijeli intervju pogledajte u videoklipu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.