19. rođendan humane misije centra "Los Rosales" u Mostaru

Vijesti 12. mar 201615:58 > 19:25
N1

Centar Los Rosales ovih dana proslavlja 19 godina uspješnog rada.

Ukupno 134 djece i mladih iz raznih dijelova Hercegovine kojima je pomoć ovog centra neophodna, svakodevno uče, vaspitavaju se i osposobljavaju za izradu različitih predmeta koje oni dizajniraju, a sve u cilju poboljšavanja njihove intelektualne sposobnosti.

“Mislim da im ovaj boravak ovdje mnogo znači, oni rade poslove i aktivnosti u toku radnog dana zavisno od njihovih sposobnosti i zavisi koja radionica, imaju tkalačka, radionica s drvetom i botanička radionica”, izjavljuje Saša Nožić, radni instruktor u centru Los Rosales.

“Los Rosales” već 19 godina, koliko i postoji, bori se sa problemom finansiranja. Upravo su finansije te zbog kojih Centru nije omogućen jedinstven status institucije. Posmatra se kao ustanova s više segmenata.

“Osnovna škola se finansira putem ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i putem trezora, dok naše radne rehabilitacione radionice, rezidentni smještaj i vrtić se finansiraju putem granta Grada Mostara i ministarstva rada i socijalne zaštite, i to je naš problem, pokušavamo svih ovih 19 godina Centar Los Rosales staviti pod jedan krov i da se tako gleda”, kaže Mirna Mezit, direktorica.

Djeca različitih sposobnosti i teškoća u razvoju obrazuju se u različitim segmentima, u kojima djeluje predškolska i osnovna škola potom radno-rehabilitacione radionice za djecu iznad 18 godina, kao i rezidentni smještaj.

Svoje zadovoljstvo i radost štićenici su pokazali osmjehom. Ovaj Centar smatraju svojim drugim domom.

“Nisam znala gdje ću, pa sam se priključila ovdje, u radionicu, da mi brže vrijeme prođe nego kući. Radimo magnete, Stari most, cvijetove, satove…”, kaže Vedrana Čukur, jedna od štićenica.

Azemina Mehremić, štićenica Los Rosalesa kaže: “Zabavno mi je, nije mi dosadno, stekla sam nove prijatelje, napisala sam jednu pjesmu koja se zove ‘Sudbina'”.

Inače, Centar za djecu i mlade Los Rosales djeluje od 1997. čiji je osnovni cilj osposobljavanje svih osoba s posebnim potrebama za samostalno učestvovanje u različitim oblicima društvenog života, da postanu odgovorne, samostalne i radno sposobne osobe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.