Pogledajte šta građani očekuju od presude Radovanu Karadžiću

Vijesti 17. mar 201618:48 > 19:10
N1

Samo sedam dana prije historijske presude haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, očekivanja bh. građana su podijeljena. Dok su jedni za doživotnu presudu, drugi se nadaju oslobađajućoj.

Osam godina nakon njegovog hapšenja, nakon 497 sudskih dana, 337 svjedoka tužilaštva i 248 svjedoka odbrane na pragu je datum presude Radovanu Karadžiću.

U javnosti bez tenzija. No, po jednom uglu vladajućeg državnog trokuta, one se mogu očekivati.

Sigurno će biti nanovo nacionalističke retorike. Bit će tenzija u zemlji. Ali, mislim da će to proći za par dana i par mjeseci. Život će se dalje nastaviti. Zločin traži kaznu, a vrijeme liječi sve nakon toga“, rekao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Izjasnio se državni, ali i intelektualni vrh. U razgovoru za N1 o presudi je govorio i akademik Tvrtko Kulenović: “Očekujem da će biti stroga, ali nisam siguran. On je dozvoljavao da neke kriminalne ideje prođu. Ponekad su to bile kriminalne ideje o malim stvarima, ali to je dobrim dijelom od njega poticalo.

Presudu će u Hagu pratiti i članice Udruženja Majke Enklava Srebrenica i Žepa. U memorijalnom centru Potočari planiraju izgradnju dva stuba – srama i časti. A na koji će od ta dva staviti sudije, zavisi od presude.

No, sa takvim očekivanjima bosanskohercegovačka stvarnost ne slaže se jednoglasno. Odgovori koje su nam dali ispitanici u Banja Luci i u Sarajevu, pokazuje da je javnost u BiH ipak podijeljena kada je u pitanju presuda Radovanu Karadžiću.

Još samo sedam dana ostalo je do presude Radovanu Karadžiću. Čija će očekivanja ispuniti, vidjet ćemo tačno u 2 sata 24. marta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.