Advokat Radovana Karadžića: Pripremamo se za najgore

Vijesti 18. mar 201617:23 > 17:27
Reuters

Advokat Radovana Karadžića Peter Robinson u izjavi za list The Guardian kazao je da očekuje da će njegov branjenik biti proglašen krivim za ratne zločine i da već planiraju žalbu na presudu koja će biti izrečena naredne sedmice u Haškom tribunalu.

Ne mislim da je imao pošteno suđenje, ali to ćemo iznositi u žalbi”, kazao je Robinson za The Guardian nakon seminara studentima prava Univerziteta Nottingham.

Robinson je dodao da bi bio iznenađen da Haški sud Karadžića osudi za genocid koje su počinile snage pod njegovom komandom, uključujući i genocid 8.000 srebreničkih žrtava.

“Nadamo se najboljem, pripremamo se za najgore”, dodao je Robinson te kazao da je Karadžić optimističniji od advokatskog tima koji ga predstavlja.

“On osjeća kajanje za ljude koji su poginuli i patili dok je on bio predsjednik. On osjeća moralnu odgovornost, ali ne i pravnu”, kazao je Karadžićev advokat Peter Robinson koji je prokomentarisao i ranu fazu suđenja u kojoj je Karadžić branio sebe.

Kada je počeo nije bio dobar u tome. Ali, do kraja suđenja, Karadžić je ‘postao je prilično dobar advokat”‘, kazao je Robinson.

“Ahilova peta međunarodne pravde je da postoje dvostruki standardi. Postoji jedan standard za male zemlje poput Bosne, Ruande i Liberije i drugi standard za velike zemlje poput Velike Britanije, SAD-a i Rusije. To stvarno treba da se promijeni”, poručio je Robinson.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.