Danas izricanje presude Radovanu Karadžiću

Vijesti 24. mar 201607:09 > 07:49
Reuters

Danas će u Haškom tribunalu početi izricanje prvostepene presude bivšem lideru Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je optužen za četiri udružena zločinačka poduhvata. To je epilog petogodišnjeg suđenja.

Radovan Karadžić je optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida i to u opštinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

Karadžić je optužen i za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada te uzimanje za taoce pripadnika Ujedinjenih naroda od 1992. do 1995. godine.

Radovan Karadžić je poslije 12 godina skrivanja i bjekstva uhapšen u Beogradu pod lažnim imenom doktor Dragan Dabić u julu 2008. i izručen Tribunalu u Hagu.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009.

Specijalni program povodom presude Radovanu Karadžiću pratite na N1 televiziji od 12 sati.

U našem programu, osim direktnog prenosa izricanja presude, gledat ćete brojna svjedočenja, analize i reakcije.

Vidjet ćete zapravo ko je Radovan Karadžić, sve najvažnije događaje iz života optuženog za genocid i epilog njegovog političkog djelovanja tokom devedesetih.

Uživo smo u Hagu prije i nakon presude, zatim u Sarajevu, Srebrenici, Prijedoru, Banjaluci, Palama, Beogradu i Zagrebu.

Vidjet ćete razgovore sa bivšim čelnikom Vijeća sigurnosti Un-a Diegom Arriom te uglednim američkim historičarem Robertom Donjom.

Brojni drugi gosti u studiju i sa pomenutih lokacija govorit će u našem programu uoči i nakon presude.

Ostanite uz N1 – ništa nećete propustiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.