Tokić: Protiv mene pokrenut politički proces

Vijesti 04. apr 201610:55 > 10:57
Fena

Ovo je politički proces po nalogu predsjednika RS-a Milorada Dodika - izjavio je danas predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić, nakon prvog ročišta u sudskom procesu protiv njega i izvršnog direktora Adnana Bajrića.

Protiv njih je Osnovni sud Banja Luka potvrdio optužnicu Okružnog tužilaštva u tom gradu zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. 

Tokić odbacuje navode optužnice da je isticanjem zastave s ljiljanima u Banjoj Luci 22. maja prošle godine, izazivao vjersku i nacionalnu mržnju.

-Kroz ovaj proces Dodik je želio zastrašiti i nezakonito zabraniti isticanje zastave Republike BiH, simbola s ljiljanima, i uopšte obilježja države, te na određeni način maskirati i falsificirati historiju, da je BiH nastala u decembru 1995. godine. BiH je primljena u Ujedinjene nacije 22. maja 1992. godine sa zastavom na kojoj je simbol ljiljana – naveo je Tokić Feni.

Uvjeren je da će presuda biti u njegovu korist.

-Vjerujem da ću dobiti proces i da će ljiljani, kao  simbol države BiH, dobiti puni legitimitet nakon ovog slučaja – kazao je Tokić.

Tvrdi da nije ni znao da se 22. maja prošle godine, kada je u Banjoj Luci zakazao konferenciju za novinare i istakao zastavu RBiH, u neposrednoj blizini održavao pomen povodom godišnjice stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banja Luka tokom 1992.

Tužilaštvo ga je optužilo da je tim svojim istupom uznemirio okupljenje građane te ga tereti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, što Tokić smatra “vještačkim povezivanjem dvaju događaja koji nemaju nikakve veze“.

-Konferenciju za novinare sam zakazo ispred Skupštine grada Banja Luka, na javnoj površini, gdje je dozvoljeno davati izjave – naveo je Tokić dodajući da se u  obraćanju nije ni osvrtao na taj događaj.

Odbacuje i Dodikove tvdnje da je “postao aktivista Islamske države” te potvrđuje da je podnio tužbu zbog te izjave predsjednika RS-a, date na konferenciji za novinare u Beogradu, zajedno s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

-I tu ću tužbu dobiti – naveo je.

Na narednom ročištu očekuje da vještaci, kako kaže, daju stav o simbolici ljiljana i novijoj historiji BiH, braneći, kako je naveo, legitimno pravo svakog patriote, Bošnjaka i građanina BiH.