Ajanović: Balijagić će se vratiti ako mu odrede drugi sud

Vijesti 05. apr 201615:10 > 15:20
N1

"Faruk Balijagić je u stanu u Rijeci u Hrvatskoj, radi pogoršanog zdravstvenog stanja jer nije mogao dobiti adekvatnu liječničku pomoć u BiH. On je državljanin Hrvatske i imam nalaz liječnika interniste kardiologa iz Doma zdravlja u Rijeci koji mu je preporučio strogo mirovanje", rekao je za N1 Mirnes Ajanović, branitelj Faruka Balijagića.

Na pitanje da li je Balijagić zatražio od pravosudnih institucija Republike Hrvatske da se proces vodi u toj zemlji, Ajanović je odgovorio: “Tražio je od Ministarstva pravde u Hrvatskoj izručenje predmeta u Hrvatsku nakon što je došao tamo i nakon što mu je preporučeno od ostalih, koji su izvršili uvid u ovaj predmet, da Republika Hrvatska sudi u ovom slučaju.”

On je kazao da je Faruk Balijagić podnio zahtjev da se delegira drugi sud u odnosu na Kantonalni sud u Sarajevu.

Ako se od strane Vrhovnog suda odredi delegacija bilo kojeg drugog suda, on će se javiti u BiH. Bitno je naglasiti da Balijagiću nije izrečena nikakva mjera zabrane kretanja i mogao je otići gdje želi. Nije mu, niti od strane Suda, spriječena bilo kakva vrsta zabrane kretanja“, izjavio je Mirnes Ajanović.

Ajanović je napomenuo okolnost da je Tužilaštvo KS istaklo kako je Balijagić pobjegao te kazao da je to neosnovana prezentacija informacije.

Oni se mogu eventualno buniti iz razloga zašto je otišao, ali nije se smjela istaći neistinita informacija da je riječ o bijegu. On je slobodan građanin i to mu garantuje Ustav.

Na pitanje zašto je tražio delegiranje drugog Suda, Ajanović je to obrazložio riječima:

Iz razloga što dosadašnji postupak koji se vodio protiv Faruka Balijagića, kao i zbog toga što je njemu određivan pritvor iako nije bio prisutan na sudskoj raspravi što je nedopustivo. To se nikada nije desilo u okviru bilo kakvog postupka po krivičnom stanju. I zbog drugih okolnosti, sudija je pravio rješenje o pritvoru prije nego što je održana sudska rasprava o čemu je Ustavni sud BiH donio odluku da se radi o imitiranju sudskog postupka tako da je evidentno da u slučaju Faruka Balijagića postoji sumnja u pristrasnost Suda“, rekao je Ajanović.

On će se vratiti ako se delegira drugi sud, tj. koji nije Kantonalni sud u Sarajevu, tvrdi Balijagićev branitelj.

Bit će interesantno donošenje odluka jednog i drugog suda, tj. Suda RH po istim činjenicama i Suda BiH, tj. Kantonalnog suda u Sarajevu po činjenicama kojima se tereti Ado Balijagić, Farukov sin. Možda ćemo dobiti odluku Suda koja će biti realnija nego što je bila do sada“, kazao je Ajanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.