Guardian: Vodič za deset najboljih destinacija u Sarajevu

Vijesti 06. apr 201609:13 > 09:16
N1

Novinarka Guardiana Jeanine Barone je prošloga ljeta posjetila glavni grad BiH Sarajevo i odlučila je s čitateljima tog prestižnog britanskog medija podijeliti top deset deset umjetničkih i lijepo dizajniranih destinacija grada na Miljacki.

Boravila je u Sarajevu tokom Beton Festa, festivala koji se održava u augustu posljednje četiri godine, za koji je kazala kako je tokom njegovog trajanja svjedočila kreiranju predivnih umjetničkih djela, ali i plesanju salse na ulicama, 3D radionicama, te je dodala kako je teško zamisliti da je grad nekada bio pod opsadom.

Cafe galerija Zvono
Smještena blizu Akademije likovnih umjetnosti, ova kafe-galerija nudi šansu da se družite sa sarajevskim umjetnicima, gledajući njihove izložbe ili da učestvujete u literarnim događajima. Zvono je osnovano 1979, mada na drugoj lokaciji, a prostor je lijepo uređen te ga posjećuju novinari, muzičari i umjetnici koji ponekad samo navrate da popiju rakiju ili pivo.

Pink Houdini
Ljubitelji muzike, bez obzira na godine, vole svratiti u Pink Houdini, jazz i blues klub, za koji je vlasnik Mensur Hodžić rekao da je “Houdini” motiv kafića jer vjeruje da je sve moguće u tom objektu.

Dekanter
Ovo je najsofisticiraniji, ali neformalni vinski bar glavnog grada BiH. Lista vina se uglavnom fokusira na balkanske vrste, posebno iz BiH. U lokal udobnog interijera, divne terase i bajkovitih svjetala dođite ranije kako biste obezbijedili sebi mjesto.

Galerija Boris Smoje
Prijatne terase i unutrašnjosti ispunjene fotografijama, skulpturama i izložbama slika pruža udobnost, a subotnje večeri donose žive svirke, uključujući elektroniku i sevdah.

Hotel President
Moderni hotel sa 72 sobe se nedavno otvorio u centru starog grada. U većini soba se nalaze luksuzni balkoni koji pružaju pogled na Miljacku i Baščaršiju.

Cafe de Paris
Bosanac Adi Kadrić je proveo većinu svog života u Francuskoj, a kada se vratio u Sarajevo, donio je dašak Parisa sa sobom u formi kafića. U lokalu je zabranjeno pušenje, služe se voćni sokovi i vina, zajedno sa kroasanima, ali i 20 vrsta francuskih sireva.

Klopa
Smješten je na glavnoj pješačkoj i užurbanoj ulici Ferhadiji. Unutrašnjost je napravljena od različitih vrsta drveta, a većina hrane se priprema u peći na drva. Klopa je jedan od nekoliko sarajevskih restorana koji nudi raznoliku vegetarijansku hranu.

Superfood
Gosti u ovaj restoran, ispunjen muralima ulične umjetnosti, dolaze na organski obrok uz kojeg dobijate i jazz, blues i pop muziku ponedjeljkom uveče. Marokanski janjeći burger sa senfom i sosom je veliki hit, a inovaciju je kuhar unio i u doručak koji uključuje jaja sa avokadom, ili jaja pečena na puteru od tikve.

Colors Inn Sarajevo
Zidovi izgledaju poput muzeja, sa fotografijama kultnih gradskih struktura, poput nedavno otvorene Vijećnice, a sadrži 37 prostranih soba.

Ars Aevi
Najveća kolekcija međunarodne savremene umjetnosti jugoistočne Evrope je smještena u vrlo nekonvencionalan dvospratni prostor, nalik drvenom sanduku. Ars Aevi je nedavno otvoreni muzej koji sadrži više od 200 fotografija, slika, skulptura, video instalacija kojima su doprinijeli i proslavljeni umjetnici širom svijeta, kao što je Michelangelo Pistoletto. Osmišljen tokom rata kao primjer međunarodne kulturne saradnje, muzej je postao stvarnost zahvaljujući donaciji italijanske vlade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.