Počeo sastanak koalicionih partnera u Sarajevu

Vijesti 18. nov 201413:40 > 13:40
N1

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine počeo je sastanak budućih koalicionih partnera na nivou Federacije - SDA, HDZ BiH te Demokratske fronte.

Reporterka N1, Tina Jelin Dizdar, koja se nalazi ispred zgrade Predsjedništva BiH izvijestila je za Vijesti u 14 sati da je počeo sastanak na kojem će se potpisati protokol o programskim ciljevima.

Time će biti potvrđena koalicija na Federalnom nivou. Glavne smjernice na sastanku će biti one koje se tiču ekonomije i puta ka Evropi. Također odluka o provedbi izbornih pravila u Mostaru, na insistiranje HDZ-a, ali i dosta drugih pitanja koja se nalaze u dokumentu.

S druge strane stranke će naići i na pitanja o kojima postoje suprotni stavovi partija.

Što se tiče državnog nivoa tu se ne očekuju dogovori. Republika Srpska treba izglasati većinu i od toga zavisi mnogo toga.

Ono što su potvrdili lideri SDA i HDZ danas uoči sastanka jeste da očekuju izbor vodstva skupština deset kantona, zatim Parlamenta i Vlade. U Predstavničkom domu ove stranke imaju većinu i mogu bez problema formirati Vladu FBiH.

Već danima se spekulira i o imenima. Halid Genjac i Adil Osmanović bi trebali biti imenovani za poziciju mandatara u Vijeću ministara.

Iz HDZ-a ministar finansija bi trebao biti Vjekoslav Bevanda, a u Federalnoj vladi Dragan Vrankić. Potpredsjednik Vlade stiže iz redova Demokratske fronte.