BiH dio svjetskog fenomena – kamenih kugli

Vijesti 12. apr 201619:02 > 19:45
N1

Osnivanjem Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” počela su sistematska istraživanja fenomena kamenih kugli u Bosni i Hercegovini.

U početku su u timu bili Ahmed Bosnić, Jovo Jovanović i Bojan Zečević. Do sada su pronađene na dvadeset lokacija: osam oblikovanih granitnih kugli u Teočaku kod Tuzle, vulkanska kamena kugla kod Konjica, te one građene od pješčara u selima Trn i Slatina kod Banja Luke, zatim Vareš, Zenica, Bihać, Žepče, i drugdje.

Najveće nalazište je kod Zavidovića, u Dubokom potoku, gdje ih je svojevremeno bilo 80. Neke su završile niže u rijeci Bosni, veći dio su lokalni stanovnici razbili u potrazi za blagom kojeg nikada nisu našli, dio ukrašava privatna imanja, a još uvijek osam očuvanih kamenih kugli leži u potoku. U septembru 2006., na inicijativu Fondacije, osnovan je “Arheološki park: Bosanske kamene kugle”, koji je pretvoren u turističku atrakciju promovirajući je širom svijeta i šaljući goste u posjet ovoj lokaciji. O njoj sa danas brine Nedžad Ikanović s nekolicinom mještana.

Gost Pozitiva bio je dr. Semir Osmanagić, istraživač, arheolog i profesor koji je do detalja pojasnio o kakvom se fenomenu radi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.