Bajramović: Stari Zakon o radu se masovno kršio, i novi će

Vijesti 15. apr 201609:53 > 09:58
N1

Novi Zakon o radu u FBiH zvanično je jučer stupio na snagu, a usvojen je još u julu prošle godine. Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH gostovao je u Novom danu, gdje je istakao zabrinutost da se novi zakon neće poštovati baš kao što se nije poštovao ni stari.

“Mi smo specifični. Imali smo toliku famu na jednoj strani, a na drugoj se zakoni nisu poštovali. Kada se zakoni donose – imamo široke rasprave, a kada se donesu – ne poštuju se”, kaže Bajramović.

“Stari zakon o radu se masovno kršio, kasnije su rekli da ga je nemoguće primjenjivati jer je rigidan. Vidjet ćemo kako će se novi poštivati. Uvjeren sam da se neće poštivati u potpunosti, pogotovo ako se kolektivni ugovori ne budu poštovali”.

“Teško se dogovaramo, teško idu razgovori. Valjda smo naučili na arbitraže”, dodaje.

Istakao je da je bilo jako mučno razgovarati sa poslodavcima, i doći do kompromisa.

“Nikada se nije desilo da dobrovoljni socijalni dijalog u finalu izdogovaraju opšti kolektivni ugovor. Moramo jedni druge da uvažavamo, jer socijalni dijalog se ne vodi kao monolog. Moramo da uvažavamo sve strane, i da poštujemo krilaticu ‘u dobroj vjeri i volji treba pregovarati'”, ističe.

Za N1 je kazao i to da je kolektivni ugovor podzakonski akt, ali je jači u stvarima gde se fokusira, nego sam Zakon o radu.

“Zakon se može promijeniti jer ga donose političari, zakonodavci. Optimista sam da će se kolektivni ugovor više primjenjivati nego sam zakon”, kazao je Ismet Bajramović u Novom danu.

Kompletno gostovanje pogledajte u video prilogu. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.