SDP BiH: Omogućiti održavanje vanrednih izbora

Vijesti 21. apr 201617:15 > 17:18
SDP BiH

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH održalo je danas sjednicu u Sarajevu na kojoj su pozvali na izmjene zakona kojim bi bilo omogućeno održavanje vanrednih općih izbora.

“Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH poziva vladajuću koaliciju u Federaciji BiH, ukoliko ona uopće postoji, da nakon još jedne javne blamaže i neodržavanja sjednice Parlamenta FBiH pristupi izmjenama zakona kojim bi bilo omogućeno održavanje vanrednih općih izbora”, naveli su iz SDP-a.

“Održavanje svake sjednice Parlamenta FBiH je, poput teme jedne od nesuđenih tačaka dnevnog reda, postalo igra na sreću u kojoj ni sami parlamentarci iz vladajućih stranaka nisu sigurni da li će sjednice na koje dolaze uopće biti održane i kakav će dnevni red biti usvajan”, dodaje se u saopćenju.

Članovi Predsjedništva SDP iznijeli su stav da je krajnje vrijeme da “održavanje sjednica Parlamenta prestane biti lutrija u kojoj su ulozi sudbine građana FBiH i države u cjelini, a sve zbog nepostojanja minimuma konsenzusa između vladajućih stranaka o ključnim političkim pitanjima koja opterećuju naše društvo”.

“Koalicija SDA-HDZ-SBB treba pokazati barem minimum ozbiljnosti i odgovornosti prema građanima i podržati usvajanje zakonskih rješenja kojim će biti omogućeno održavanje vanrednih općih izbora. Umjesto što predlažu smanjenje kandidatskog cenzusa na izborima i umanjenje broja žena na listama, vladajuća koalicija treba pristupiti izmjenama Izbornog zakona kojim bi, kao u svim savremenim demokratskim društvima, građanima na izborima bilo omogućeno da odluče da li vlast ima alternativu, umjesto da ih ta vlast uporno uvjerava kako za njihovo katastrofalno vladanje alternative nema”, navode iz SDP-a.

“Povodom bahatog ponašanja rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH i ignoriranja odluke Ustavnog suda FBiH o popunjavanju Kluba Srba u ovom Domu, članovi Predsjedništva su pozvali Interresornu grupu za izmjene Izbornog zakona da što hitnije usvoji izmjene koje će omogućiti popunjavanje Kluba Srba u ovom Domu. Svako dalje odgađanje ove odluke predstavlja direktan atak na konstitutivnost srpskog naroda u FBiH”, stoji u saopćenju.

Na sjednici Predsjedništva SDP-a članovi su upoznati sa početkom pregovora sa Demokratskom frontom, Socijaldemokratskom unijom i Našim strankom, vezano za zajednički nastup na lokalnim izborima.

“Zaključeno je da je potrebno nastaviti pregovore stranaka lijeve orijentacije, ali i drugih stranaka građanske orijentacije, zbog sve evidentnije nervoze predstavnika SDA, HDZ i SBB-a i njima bliskih medija. Upravo to govori da pregovori stranaka lijevog bloka nemaju alternativu i da jedinstven građanski i bosanskohercegovački politički blok može i hoće sa scene ukloniti nesposobnu vlast i politike koje dijele ovu zemlju”, stoji na kraju saopćenja SDP-a. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.