Napadi na strane turiste u Sarajevu sve učestaliji

Vijesti 21. apr 201618:10 > 18:39
N1

Sve su učestaliji napadi na strane turiste, ali i razbojništva nad bh. građanima. U posljednjih mjesec dana u tri napada opljačkano je sedam stranih turista. Razbojnici, među kojima ima i maloljetnika, uglavnom prijete nožem i ponavljaju krivična djela.

Uz tradicionalno bosanskohercegovačko gostoprimstvo još je nešto postalo tradicija – napadi na strane turiste. U posljednjih mjesec u Sarajevu je to doživjelo sedam stranih turista. Dva, od tri napada bila su na olimpijski poznatom Trebeviću. Polovinom marta razbojnik je nožem napao dvoje turista. U nedjelju, opet nožem, napadnuti su turisti iz Izraela, Poljske i Mađarske. Ostali su bez novca i mobilnih telefona.

“Ovdje nije bilo napada, ali je bila prijetnja. Prijetnja nožem i to je veliko uznemirenje. Imamo naše patrole koje povremeno obilaze te lokalitete u policijskim uniformama, a imamo i pripadnike kriminalističke policije koji u građanskim odijelima budu gore”, rekao je Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

Napadi na Trebeviću ponovo su učestali. Iz sarajevske policije kažu da čine sve što mogu. U augustu prošle godine u blizini bob staze napadnuti su članovi sankaškog tima iz Slovačke.

“Išli smo na trening sa djecom iz našeg kluba. Nakon prvog spuštanja, iz šume su se pojavili razbojnici. Pokazali su rukama kako će nas ubosti. Onda su prislonili nož mojoj supruzi na vrat i samo su rekli – novac, novac”, izjavio je Jan Čeh, trener slovačkog sankaškog tima.

U centru Sarajeva prije dva dana napadnut je Norvežanin. Dan ranije Amerikanac. A nasrtaja na turiste bilo je i uoči šestog aprila, na rođendan Sarajeva – ujedno i Dan policije. Jedna turistkinja je kazala kako su njoj i suprugu ukrali sve dokumente u autobusu.

Promovišući Sarajevo iz turističke zajednice navode da je siguran grad. Preduslov je to za dobar imidž grada i zemlje i svakako – bolju posjećenost.

“Ono što smo mi proteklih godina stalno upozoravali da je neophodno veće prisustvo pripadnika uniformisane policije na terenu upravo zbog osjećaja veće sigurnosti kako građana tako i stranih turista i preventivnog djelovanja na terenu”, naglasila je Asja Hadžiefendić Mešić, portparolka Turističke zajednice KS.

Situacija sa tri napada na strane turiste u mjesec dana za sarajevsku policiju još uvijek nije toliko alarmantna da bi na Trebeviću ili u drugim dijelovima grada bili prisutni – konstantno. No, samo u Sarajevskom kantonu u tri mjeseca bilo je 157 razbojništava – uglavnom onih koji su i ranije činili takva djela. Među njima ima i maloljetnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.