Dogorjelo do nokata: Penzioneri spremaju socijalni bunt

Vijesti 22. apr 201609:39 > 09:42
N1

O penzijama, kašnjenju isplata i problemima penzionera govorili smo u Novom danu sa Mehmedalijom Rapom, predsjednikom Saveza penzionera FBiH i Zijadom Krnjićem, direktorom zavoda PIO/MIO.

Pojedini penzioneri u Federaciji BiH ni jučer, 21. aprila, nisu dobili svoje penzije iako je iz Federalnog zavoda penzijskog i invalidskog osiguranja potvrđeno da su sva sredstva za penzije isplaćena još početkom sedmice, problem je nastao zbog neutvrđenog ili neispoštovanog dogovora o transakcijama sa bankama. Kako je moglo doći do ovog problema i zašto?

“Bilo je penzionera koji nisu dobili penzije ni jučer. Prema sporazumu, do 5. su trebali isplatiti. To se dešava zbog toga što nije uvezan sistem. Proces je spor i dugačak. Od PIO/MIO tražimo da se to riješi, jer penzioneri u jednom danu moraju dobiti penzije”, kazao je Rapa u uvodu.

“Nijedan penzioner da se ne vrati sa šaltera kada počne isplata. Danas je 22. i ima još penzionera bez primljene penzije. To je problem onima sa najnižim penzijama i onima koji su bolesni”, pojašnjava.

Kazao je da je najteže govoriti o teškoj situaciji kod onih koji od svoje penzije moraju izdržavati djecu i unučad, a puno ih je takvih.

Broj radnika i penzionera je skoro izjednačen. Problem isplate će biti dok se ne riješi probelm zapošljavanja. Nama čini problem što kompanije ne plaćaju PIO/MIO. Treuntno postoji 450 miliona duga od državnih kompanija prema fondu., kazao je Rapa.

“Da se pola plati, to bi se riješilo”, smatra Rapa.

Direktor Krnjić je kazao da je posljednja transakcija obavljena jučer.

“Postoje tehnički problemi u banci, tehničke prirode – svi penzioneri su trebali dobiti penzije”, kaže.

Kaže da je uplata trebala biti obavljena prije 10 – 12 dana, a umjesto toga – to je obavljeno jučer.

“Što se tiče teškoće u isplati generalno – sistem je precizno isplaniran, visina penzije i stope doprinosa. Obveznici da plaćaju obaveze i da društvo funkcioniše po zakonu mi ne bismo imali problema. Trenutno je rak rana to što obveznici ne plaćaju doprinose. Mali obveznici varaju na isplatama. Temeljni problem je dogorio do nokata”, kazao je Krnjić za N1.

400.000 penzionera živi od penzije, a postoje velike šanse za socijalni bunt

“Negdje oko 275.000 penzionera ima minimalnu penziju od 326 KM. Ako nema drugu potporu, ne može se biološki preživjeti mjesec. Značajan broj njih nema moduse za druge prihode, i ogroman broj je u zoni gladovanja. Ne bih predviđao šta će se u sociološkom smislu desiti. Nepravda u društvu nas vodi u sve goru i goru situaciju”.

Rapa je kazao i to da se priprema socijalni bunt, pogotovo u Zeničko-dobojskom kantonu.

“Održali smo niz sastanaka, kako bi preduzeli mjere da ne dođe do nekontrolisanog bunta. Sa predstavnicima svih kantonalnih saveza imamo danas sastanak. Tu ćemo ocijeniti kakvo je raspoloženje, i dogovorit ćemo se šta treba preduzeti. Kako privoliti Vladu da riješi nagomilane probleme penzionera, ali i da ih smirimo da se ne izlazi na ulice“, kaže Rapa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.