Beganović: Građani Mostara su žrtve političkih igara

Vijesti 28. apr 201608:34 > 08:37
N1

Mensura Beganović, zastupnica u Predstavničkom Domu parlamentarne skupštine BiH u Novom danu komentarisala je naslove dnevnih novina nakon jučerašnje sjednice, gdje nije pronađeno rješenje za Mostar.

“Šta ćemo, to smo mi”, kazala je u uvodu, rekavši da je oko Mostara nastao cirkus i tokom sjednice. “Pojedini razgovori su bili žustri, i prisutan je strah sviju od svakoga. To je postao jedan od načina življenja u BiH”, kazala je.

S druge strane, kao pozitivnu činjenicu istakla je rad interresorne radne grupe koja je radila na izmjeni stečenih prava žena na izbornim listama.

Ona smatra da je Parlament BiH odstupio od svog pravilnika, jer su se na stolu našla tri prijedloga, odnosno tri verzije zakona koje tretiraju istu problematiku. Ona smatra da se relevantni politički faktori nisu mogli usaglasiti.

Šta se na kraju dogodilo, “vidjeli ste sve”, kaže Beganović.

“Mi nemamo rješenja za Mostar, ali se i dalje nadamo tom rješenju. Osam godina u Mostaru nema izbora, a građani su žrtve političkih igara”.

A gdje je rješenje?

“Može se naći ako ga želimo da nađemo. Nisam u poziciji da govorim, jer sam ja iz lijevo orijentisanog DF-a. Rješenje mora zadovoljiti potrebe svih, da imaju prava – da na lokalnim izborima izaberu upravu”, kazala je.

“Isti princip koji se usvoji za Mostar treba logično prenijeti na ostale nivoe vlasti, ali možda i na neke druge gradove”, kazala je, budući da se sličan model pominjao i kod Travnika, Kiseljaka, Zenice…

Beganović je kazala da je “mnogo gradova u BiH koji mogu biti grad-slučaj”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.