Hidrogradnja ide u stečaj

Vijesti 29. apr 201615:09 > 15:14
N1

Vlada FBiH prihvatila je informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o stanju u privrednom društvu "Hidrogradnja" d. d. Sarajevo i mogućnosti pokretanja stečajnog postupka.

Zaključeno je da će Vlada FBiH podržati aktivnosti direktora ovog privrednog društva ukoliko podnese prijedlog stečajnog postupka. U tom slučaju, zaključeno je, da će Federalna vlada odobriti i sredstva za isplatu u iznosu koji će biti naznačen u odluci stečajnog suca za predujam (avans) za finansiranje prethodnog postupka. 

U strukturi vlasništva “Hidrogradnje” Vlada Federacije BiH učestvuje sa 67, a ostali dioničari s 33 posto. Vlada FBiH, kao i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, kao resorno, u više navrata su 2015. i 2016. godine s menadžmentom, sindikatom i zaposlenim u ovom društvu održavali sastanke i pripremali informacije s prijedlogom zaključaka, u cilju stabilizacije “Hidrogradnje”.

Zbog kompleksnosti situacije u kojoj se nalazi ovo privredno društvo, nije bilo moguće realizirati pojedine ranije zaključke Federalne vlade, kao što je osiguranje kratkoročnog kredita od 1,2 miliona KM kod Razvojne banke Federacije BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.