Klopić: Danas u ovoj zemlji radnici su klasični robovi

Vijesti 01. maj 201609:48 > 09:49
N1

Sakib Klopić, predsjednik Sindikata “Solidarnosti” Tuzlanskog kantona, gostujući u Novom danu na N1 televiziji kazao je da će danas u Tuzli biti održani mirni protesti kako bi vlastima u tom kantonu skrenuli na obespravljenost radnika.

Kako je kazao, danas ne očekuje nikakve probleme tokom mirnih protesta a planirana je šetnja od bivše zgrade Vlade TK prema novoj zgradi Vlade TK. Kako je kazao, građanima će se dijeliti skromna zakuska. 

“Nažalost, naši građani su inertni i misle da se niko ne može izboriti za svoja prava. Često građani kažu da se ne mogu ‘sa rogatim bosti’. Ja kažem da možemo, pogotovo ako smo složni i jedinstveni. Danas u ovoj zemlji radnici su klasični robovi, pogotovo u privatnom sektoru. Ne smiju pitati ni za plaću, ni za godišnji odmor, ni za radno vrijeme i sve isključivo zavisi od volje poslodavca”, kazao je Klopić za N1.

On je dodao da “bh. građani žive u klasičnom robovlasničkom društvu”.

“Mi kao Sindikat Solidarnosti želimo vratiti dostojanstvo radničkoj klasi koje je davno pogaženo. Moram reći i da je pogaženo zahvaljujući postojećim sindikatima. Pri tome mislim na 24 granska sindikata i na krovni sindikat. Gdje su ti sindikati? Bajramović ima 3.500 KM plaću i njemu je sasvim dobro. Ostavili su radničku klasi koja je dovedena u beznadežan položaj. Zahvaljujući postojećim sindikatima, usvojen je i sramni Zakon o radu. Po novom zakonu ako mrko pogledate poslodavca on vam može dati otkaz”, kazao je Klopić. 

On je dodao da je trenutna Vlada TK “najgora vlada od postanka kantona”.

“Ova Vlada je za vrijeme svog mandata poslala četiri firme u stečaj. U ovom kantonu radnicima nije dozvoljeno da protestuju pred zgradama institucija”, dodao je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.