Pregled sedmice: Ferhadija, Dobrovoljačka, SBF i Stojaković

Vijesti 08. maj 201619:40 > 20:41
N1

Dvadeset tri godine nakon rušenja, svečano je otvorena Ferhat-pašina džamija na radost muslimana, Banjalučana i svih onih koji vole ovaj grad. Poslane su poruke mira i tolerancije ali i upozorenje da se slično ne smije ponoviti na skupu koji je okupio oko 10.000 vjernika, Banjalučana, predstavnika vjerskog, političkog i diplomatskog kora.

Projekat obnove finansijski su podržale ambsade u BiH, Vlada RS, no najviše novca stiglo je iz Turske čiji je premijer zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH presjekao svečanu vrpcu.

Govor turskog premijera u ostavci Ahmeta Davutoglua u kojem je uz ostalo spomenuo i Aliju Izetbegovića poručivši da će “BiH biti onakva kakvom je Izetbegović zamislio”, navodno je zasmetala predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, koji se iako najavljen, nije obratio na otvaranju Ferhadije.

Novinarima je kazao kako bi bilo najbolje da političari uopšte nisu govorili, ali očigledno da bez toga ne može.

No govori su u svemu najmanje bitni. Otvaranje Ferhadije potvrda je da duhovnost jednog naroda nije ubijena kao ni identitet grada u kojem su muslimani, Bošnjaci neodvojiv dio njegovog bića. Ovim je nekadašnjim rušiteljima Ferhat-pašine džamije jasno stavljeno na znanje gdje im je danas mjesto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Drugi i treći maj

Drugi i treći maj posebni su datumi u novijoj historiji grada Sarajeva. Za bh. patriote vrijeme kada je odbranjen prvi napad na glavni grad i sačuvana Bosna i Hercegovina. Dotada prikrivana, opsada postala je očita, pokušaj zauzimanja zgrade Predsjedništva Republike BiH nije uspio. I ove godine položeno je cvijeće i odata počast.

Dan kasnije još jedno obilježavanje, ovaj put u organizaciji Vlade RS-a. Položeno je cvijeće i zapaljene svijeće pripadnicima JNA koji su poginuli u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. Ko je odgovoran za vatreni okršaj 1992. prilikom prolaska kolone iz kasarne Bistrik koja je trebala biti razmijenjena za otetog predsjednika Predsjedništva BiH, Aliju Izetbegovića i dalje je nepoznato..

Ovisno koji medij pratili, moglo se saznati da su u vatrenom okršaju ubijena 42 pripadnika JNA, kako tvrde vlasti RS, 7 što su podaci Tužilaštva BiH, odnosno 6, kako je ustavrdio u jednom razgovoru, ratni komdant Druge oblasti. Milutin Kukanjac. Dok je licitiranje brojevima, tužan pokazatelj kako je do jedne istine u BiH još dalek put, cvijeće i svijeće koji su se nakon skupa našli u smeću poruka je koja ne priliči glavnom gradu, ali i čin koji su Sarajlije najoštrije osudile.

Lokalni izbori i nezvanične kampanje

Lokalni izbori u BiH održaće se drugog oktobra i to u 140 opština i gradova i u Brčko distriktu, no ne i za grad Mostar koji ostaje na čekanju. Nakon sto je Ustavni sud 2009. godine izborna pravila za Mostar stavio van snage, političke stranke bezuspješno pokušavaju pronaći rješenje. Apelirao je i prvi čovjek Centralne izborne komisije kojem je takođe, kao Mostarcu, onemogućeno glasanje od 2008. godine zajedno sa 90.000 građana.

U očekivanju ovjera političkih stranaka i kandidata, na političkoj sceni u Fedearaciji BiH, u ovom trenutku se manje više sve zna. U RS tek je poznato koga gradska uprava Banjaluke i policija više voli. Iako je polovinom aprila Savez za promjene najavio protesni miting na Trgu Krajina, željeni prostor i datum dobio je SNSD i to za kontra protest. Zato su se u Savezu odlučili za Park gdje najavlju hiljade ljudi. Ako uspiju skupiti 40.000 Dodik je obećao odstupiti. Usput sve one koji će evntualno biti u parku, u SNSD-u su nazvali izdajnicima i plačenicima međnarodne zajednice

Sunovrat bankarskog sektora RS, u FBiH rekordna zarada

Skretanje pažnje oprobani je recept i ovdašnjih političara. Da li će biti Trg ili park, “važnija je vijest” od sunovrata bankarskog sektora u RS. Svaka treća banka završila je godinu sa debelim dugom, a zbog sve izvjesnije likvidacije Banke Srpske, veliku štetu mogli bi pretrpjeti javna preduzeća i budžeti lokalnih zajednica, podaci su Agencije za bankarstvo RS

No zato se u Federaciji imaju s čim pohvaliti. Sve banke su poslovale pozitivno u 2015. godini, u prethodnoj godini ostvarena je rekordna dobit od 149 miliona KM ili kako je kazala ministrica Jelka Miličević, zadovoljni smo jer su ove banke dio finansijkog sektora FBiH. Zadovoljstvo Miličević je veliko jer ako se dogovori sa MMF- om u međuvremenu ne realizuju, uvijek su tu komercijalne banke da pomognu. kao što je bio slučaj sa prethodnom godinom kada je uzimanje kredita povećano za čak 11,2 posto.

Investitori političarima: Stvorite ambijent za ulaganje

Ove sedmice održan je je Sarajevo Business Forum 2016. koji je okupio oko hiljadu i 500 učesnika iz brojnih zemalja. Održani su brojni paneli, potpisan Ankes ugovora između Elektroprivrede BiH i kineskih kompanija o izgradnji Bloka 7 u Termoelektrani Tuzla

Na forumu je je poručeno da politika treba da stvori ambijent i sruši barijere da bi se ekonomija razvijala, a zemlje i privrednici lakše sarađivali.

Smrt Jadranke Stojaković

Ove sedmice BiH je ostala bez velike umjetnice, Jadranke Stojaković. Rođena je 1950. u Sarajevu, gdje je i počela sa svojom jedinstvenom muzičkom karijerom. Bavila se obradom sevdalinki starih gradskih ljubavnih pjesama, kao i obradom poezije Desanke Maksimović.

Od 1988. živjela u Japanu, do povratka 2012. godine. O problemima koje je prolazala po povratku u BiH, stanu koji joj nisu željeli vratiti, penziji koju u Sarajevu nije uspjela dobiti, nećemo ovom prilikom.Stojaković nikada neće biti zaboravljena kao ni njene pjesme koje će ostati trajna uspomena na jedno vrijeme i u njemu, veliku umjetnicu.