Pročitajte detalje s nastavka suđenja Fahrudinu Radončiću

Vijesti 11. maj 201616:07 > 16:11
N1

U Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno je suđenje optuženima Fahrudinu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću zbog udruživanja radi ometanja rada pravosuđa i uticaj, posebno na svjedokinju Azru Sarić u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija.

Glavni pretres nastvljen je svedočenjem dva svjedoka optužbe – direktora marketinga farmaceutske kompanije “Farmavita” Aziza Šukala, te maksiofacijalnog hirurga sa Kliničkog centra u Sarajevu Tarika Mašića.

Aziz Šukalo svjedočio je kao direktor Odjela “Farmavite” u kojem je kao stručna saradnica zaposlena Azra Sarić, inače bivša djevojka ubijenog Ramiza Delalića Ćele.

Šukalo je ispitan o okolnostima kada je na zahtjev generalnog direktora “Farmavite” Sabahudina Žuje kazao Azri Sarić da ga nazove zbog nečega što, kako mu je saopšteno, nema direktne veze sa poslom. Šukalo je rekao tužiocu da mu nikada nije saopšten ni razlog ni tok tog razgovora.

Drugi svjedok optužbe, maksiofacijalni hirurg Tarik Mašić šef je organizacione jedinice Kliničkog centra u Sarajevu na kojoj je Sarićeva bila specijalizant. Mašić je kazao kako Azra Sarić prije mjesec-dva zatražila da pređe na drugu kliniku na šta ima zakonsko pravo.

Odbrana prvooptuženog Fahrudina Radončića, Mašića je, između ostalog, pitala o okolnostima smrti, odnosno prijema pacijenta Sabahudina Hukare u noći u kojoj je Azra Sarić radila uz dežurnog ljekara. Advokat Dragan Barbarić pročitao je Mašićev iskkaz koji je ranije dao: “Kada je u pitanju slučaj preminulog Hukare znam da je Azra te noći radila sa ljekarom Edinom Imamovićem i znam je Hukara upućen po preporuci na hematologiju oa na ORL gdje je nakon nekoliko sati preminuo.”

Svjedok Mašić ispitan je i o okolnostima pod kojima je Sarićeva upućena na specijalizaciju na Klinički centar kazavši da je imala Rješenje nadležnog Ministarstva.

Suđenje u predmetu “Radončić i dr.” nastavlja se 18-og maja. Tada će biti saslušan samo jedan, ključni svjedok optužbe – Azra Sarić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.