N1 u selu Alije Sirotanovića: Šta sada radi njegova porodica

Vijesti 13. maj 201617:47 > 19:23
N1

Danas je godišnjica smrti Alije Sirotanovića, heroja rada koji je ušao u historiju iskopavši 152 tone mrkog ulja za jedan radni dan sa svojih 8 komorata. Kako je danas u mjestu gdje je živio i šta danas rade Sirotanovići, provjerila je naša ekipa.

Alija Sirotanović je živio u selu Trtorići, a svaki dan je išao na posao u RMU Breza. Njegov jedan dan je bio historijski: 24. juli 1949. godine, kada je jugoslovenski rudar postao heroj rada, iskopavši rekordnu količinu uglja. Alijin dom danas prazan, kuća oronula, ali priče o njemu ne zastarijevaju.

Dolazim iz Vareša. Nalazim ga tu, sjedi na ulazu u šupu. Pravi brezovu metlu. Jednom rukom stegao, ne treba mu ni žica ni kliješta… Imao je ogromne ruke, kao moje dvije“, priča nam Osman Sirotanović, amidžić Alije Sirotanovića.

“Četnici su 50-ih godina ga sačekivali, da ga ubiju. Golim rukama je četnika udavio i bacio ga sa stijene”, dodaje Osman.

Orahovo, njegovo rodno mjesto, Tito je lično počastio strujom. A Alija, kažu, nagrade nije htio. U jednoj od priča, odbija luksuzna auta i od Tita traži fiću.

Legenda kaže da je jedino što je Alija Sirotanović tražio od Tita je bila veća lopata. Napravljena samo za njega i nazvana “sirotanovićka”. Alija Sirotanović je za 8 sati rada sa 8 komorata iskopao 152 tone ili 253 kolica mrkog uglja i tako oborio dotadašnji rekord Rusa Alekseja Stakhanova te tako postao heroj rada.

A osim što je našao mjesto u jednom od najvažnijih narativa bivše Jugoslavije: priči o radniku-heroju, našao je mjesto i u muzici.

“Srce, snagu i lopatu” opjevalo je i Zabranjeno pušenje.

Porodica čuva uspomenu, ali i tradiciju. Ruke Sirotanovića i danas zarađuju hljeb u RMU Breza.

O slavi ne misle, jer su radnike odavno zamijenili novi heroji. A Alija je, kažu, umro skromno kako je i živio. Kada je našao put do konačne stanice, iza sebe je ostavio lopatu, tradiciju i jednu od najvažnijih priča o snazi i junaštvu bivše Jugoslavije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.