Mijović: Informisati Dodika da RS nije država, već entitet

Vijesti 14. maj 201614:24 > 14:31
N1

Vlastimir Mijović, politički analitičar i novinar, u studiju N1 televizije komentarisao je današnje skupove u Banjaluci.

Ono što je danas bilo očito na oba skupa jeste da se poslalo više političkih poruka od prijedloga kako poboljšati život građana.

Osnovni utisak koji sam znao da ću ga i ponijeti jeste da će to biti antibosanski, antidržavni događaj kakav je i bio. Čuli smo za Srbiju, za Rusiju, a nismo za BiH. Čuli smo i da je Republika Srpska država što je elementarno netačno“, naglasio je Mijović te dodao da su određeni ljudi, na oba skupa, napuštali proteste u trenutku kada su se slavili ratni zločinci.

Opozicija nije iskoristila trenutak da ukaže na suštinu problema u RS, jer su se skupovi pretvorili u to ko koliko voli RS, što je bila Dodikova podvala na koju su nasjeli.”

Mijović je rekao da je dosta bojeva i retorike kakvu smo imali priliku čuti danas.

Dodik je danas, glasnije nego ikada ranije, govorio da je Republika Srpska država. Treba ga informisati, jer RS nije država već entitet. Ignorišu činjenicu da je RS entitet unutar BiH, a ključevi rješavanja problema građana RS leže u državnim organima BiH.

N1

Takmičenje u lažnom patriotizmu ćemo gledati do oktobra i izbora, smatra Mijović, te dodaje da situacija građana u Federaciji BiH nije ništa bolja od one u RS-u.

Nadam se da su ljudi izvukli pouke. Ne može čovjek biti zadovoljan ako je protivniku otkinuo obje ruke, a on izgubio jednu. Opet mu fali ta jedna.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.