Reakcije Opće bolnice Jajce na "slanje ekstremiteta poštom"

Vijesti 16. maj 201622:06 > 22:21
Jajce-online.com

Opća bolnica iz Jajca demantovala je tekst objavljen na portalu N1, u kojem se navodi da je ova bolnica poslala amputiranu nogu na kućnu adresu jednog pacijenta, uz pojašnjenje da je procedura ispoštovana i da je u pitanju uobičajeni postupak.

Reakciju prenosimo u cijelosti:

“Način na koji je prenešena vijest o “isporuci”, “dostavljanju” na kućnu adresu amputiranog ekstremiteta je netačna i zlonamjerna. Nesoporne i tačne su sljedeće činjenice.

Zakonsko rješenje o zbrinjavanju amputiranih ekstremiteta predviđa dva načina:
– spaljivanje i
– zakopavanje.

U dogovru sa porodicom je odlučeno da nakon operacije oni preuzmu amputirani ekstremitet koji će zakopati u groblju/mezarju.

Amputirani ekstremitet je propisno spakovan i na osnovu dogovora predat u bolničkim prostorijama prijatelju porodice, a o čemu postoji pismena izjava o preuzimanju.

Ekstremitet je zakopna u groblju/mezarju čime nije narušena niti jedna zakonska, a ni vjerska procedura.

Ovim obavještenjem želimo ispraviti netačne i nerpovjerene navode koji su objavili pojedini mediji, a koji su doveli u zabludu i pogrešno tumačenje pojedinih čitalaca da se radi o dostavi amputiranog ekstremiteta na “kućnu adresu putem pošte”.

Također izjave pojednih zvaničnika su bile preuranjene i neodmjerene, na neki način su potvrdile netačne natpise u pojedinim medijima, a da prije davanja izjave nisu kontaktirali bolnicu niti nadležne inspekcije da bi utvrdili tačnost navedene informacije.

Niko u ime bolnice ne treba upućivati izvinjenje porodici zbog navedenog “događaja” jer je sama porodica, kao i uposlenici bolnice, bila zatečena netačnim, zlonamjernim čak i nebuloznim natpisima u pojedinim medijima.

Nadamo se da će ovaj tekst biti objavljen u cijelosti i bez bilo kakvih izmjena, te da će se ispoštovati jedno od osnovnih novinarskih pravila – da se u cijelosti čuje i “druga strana”, u ovom slučaju Opća bolnica Jajce, te da će se izbjeći daljnji senzacionalistički pristup, u ovom slučaju bar u ozbiljnim medijima”, zaključeno je na kraju saopštenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.