Županijski sud demantira Ajanovića: Balijagić je bio uhapšen

N1

Iako su pojedini mediji u BiH pokušali demantirati saznanja N1 o hapšenju advokata Faruka Balijagića u Hrvatskoj, potvrda o njegovom hapšenju došla je na adresu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo od Županijskog suda u Rijeci.

Naime, N1 je 12. maja objavio vijest da je Balijagić uhapšen u Rijeci nakon što je pobjegao iz Bosne i Hercegovine gdje se protiv njega i njegovog sina Ade na Kantonalnom sudu u Sarajevu vodi postupak. 

Nakon što smo objavili vijest o njegovom hapšenju, njegov advokat Mirnes Ajanović izjavio je da Balijagić nije uhapšen i da mu nisu izrečene mjere. Ajanovića i pojedine medije demantira upravo potvrda Županijskog suda u Rijeci

“U vezi Vašeg upita od 12. maja 2016. godine obavještavam Vas da je temeljem raspisane međunarodne potrage Bosne i Hercegovine, dana 12. maja 2016. godine uhapšen Faruk Balijagić, rođen 18. aprila 1955. godine, a rješenjem sudije istrage Županijskog suda u Rijeci izručeniku Faruku Balijagiću su naložene mjere opreza, zabrana napuštanja prebivališta u Opatiji i obveza redovitog javljanja Policijskoj postaji Opatija jednom sedmično”, potvrđeno je iz Županijskog suda u Rijeci.

Faruk Balijagić i njegov sin Ado Balijagić uhapšeni su 15. septembra prošle godine, a optužnica protiv njih potvrđena je 9. decembra. Pritvor im je ukinut 4. januara, na što se Kantonalno tužilaštvo KS-a žalilo.

N1

Kantonalno tužilaštvo podiglo je protiv njih optužnicu zbog osnovane sumnje da su, kao saizvršioci, počinili krivično djelo podstrekivanje na krivično djelo ubistva, teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine i krivično djelo razbojništva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.