Lazović i Zlatar: Neadekvatno se obilježava 22. maj

Vijesti 22. maj 201609:50 > 10:03
N1

Tačno prije 24 godine BiH je postala punopravna članica Ujedinjenih nacija. Tim povodom gosti jutarnjeg programa N1 televizije bili su organizatori tribine koja će povodom ove godišnjice biti organizovana, a na kojoj će učestvovati Mirko Pejanović, Ivo Komšić, Tatjana Ljujić i Zlatko Lagumdžija.

O 22. maju govorili su Miro Lazović – bivši predsjednik Skupštine RBiH i aktuelni potpredsjednik SDP-a i Emir Zlatar – moderator tribine.

Miro Lazović se prisjetio dana kada je BiH postala punopravan član Ujedinjenih naroda.

Moram reći da se ovaj dan neadekvatno obilježava u cjelokupnom periodu nakon rata iako je to jedan od najznačajnih datuma u historiji BiH. Prije prijema bio je referendum o nezavisnosti koji je bio uslov za prijem BiH u UN. BiH je u tom periodu prošla težak period kada je u vrtlogu raspada Jugoslavije sticala svoju nezavisnost. U tom kontekstu BiH je 22. maja 1992. godina dobila svoj grunt u Međunarodnoj zajednici, a kasnije je ulazak BiH bio ogroman argument u potpisivanju primirja.

Na pitanje zašto se ne obilježava na adekvatan način, Zlatar je odgovorio:

Zato što nije rođendan nekom predsjedniku političke stranke. To pokazuje nedostatak ustavnog patritozma, jer se tako pokazuje ljubav prema zemlji. Da li ima ijedna muzejska postavka posvećena ovom danu? Kulturne institucije, društvene institucije, nevladin sektor, intelektualci – svi su na neki način mogli obilježiti datum, a da ne govorim o državnim institucijama kojima je to obaveza“, istakao je on.

Večeras u 18:30 u Plavoj sali UNITIC-a održava se tribina povodom 24. godišnjice primanja BiH u UN.

Poslali smo pozive svim osobama koje obnašaju funkcije u kantonima, entitetima i državi da prisustvuju svečanoj sjednici na kojoj će se govoriti o značajnom danu i ljudima koji su učestvovali u stvaranju BiH.

Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine RBiH je naglasio da je 22. maj 1992. godine bio presudan za BiH i njen status.

Agresija koja je krenula je krenula s namjerom da BiH nestane, s optužbama da se u BiH vodi građanski rat, da BiH ne može opstati ako nije opstala Jugoslavija. 22. maj je bio ulazak u svjetsku porodicu na način da se na pravni i politički način odbijaju svi pritisci i namjere da BiH nestane.

6. april kada je Evropska zajednica priznala nezavisnost BiH i 22. maj kada je UN prihvatio BiH su dva najznačajnija datuma u historiji naše države”, kazao je Lazović i dodao:

Uprkos tome svjetske države nisu imale adekvatan odgovor prema Bosancima i Hercegovcima u toku rata i zato sam kritičan prema svjetskoj politici.

Zlatar je kazao da BiH danas ne bi postojala da je odvojena od svijeta, kakav god on bio.

Da nismo primljeni u UN bila bi još gora od svijeta. Vidite situaciju Kosova i drugih zemalja koji se bore za nezavisnost.

24. godine nakon, suverenitet, koji smo dobili neki još uvijek izbjegavaju koristiti.

Prije svega treba znati da niti jedna država u modernom svijetu nije suverena. Ona jesu nezavisne u  svojim granicama, ali mnoge državne kompetencije prenesene su u Brisel ili UN“, kazao je Lazović.

On je podsjetio da je BiH 22. maja 1992. postala sukcesor bivše Jugoslavije i zato je morala prilagoditi ugovore ugovorima Međunarodne zajednice.

Danas u BiH nedostaje politika koja bi podsjećala na važne datume, koja bi mladima usađivala da je BiH njihova država za koju se trebaju boriti i gdje trebaju ostati. Zato sam kritičan prema aktuelnim vlastima, jer zaboravljaju da se preko ovakvih datuma gradi budućnost mladih.”

BiH je sada na putu ka Evropskoj uniji i pristupanju NATO savezu.

BiH stremi priključivanju EU i NATO savezu jer je gotovo kompletna Evropa, osim Rusije, članice EU i NATO saveza i logično je da BiH tu traži svoju šansu.

Zbog primjene svih standarda u pogledu ljudskih prava, čega nije bilo u jednopartijskom sistemu a još uvijek ne znamo šta je demokratsko društvo, bitno je da se te stvari posebno vladavina prava primjeni u svim institucijama ove države.

Političke odluke su iznad zakona u BiH. Ako je odluka političke stranke iznad presuda, onda ta država ima velikih problema.

Neće se prijem BiH desiti ispunjavanjem nekih uslova, već kada bude postojala čvrsta volja onih koji vode EU. Neka objasne kako je primljena Rumunija ili Bugarska. To su procesi koji se odvijaju, dobro je da BiH ide tim putem“, smatra aktuelni potpredsjednik SDP-a i Emir Zlatar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.