Kako je Novalić prokomentarisao akciju #FadileOprosti

Vijesti 25. maj 201620:17 > 20:18
N1

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić gostujući u emisiji Pressing na N1 govorio je o društvenim mrežama i popularnom hashtagu na Twitteru #FadileOprosti.

Nakon izjave premijera Novalića da se građani u BiH rasipaju i da mnogo troše na vino i cigarete krajem januara, građani su odlučili odgovoriti na Twitteru sa hashtagom #Fadileoprosti.

Koliko je naštetila imidžu Fadila Novalića i imidžu Vlade FBiH akcija #Fadileoprosti?

“Na klađenje troše 1,3 milijarde, a na hljeb 300.000 KM. Jako puno percepcija je u iskrivljenom ogledalu. Određeni dio društva koje živi u nekim iskrivljenim pogledima reagira na spoznaje istine. Ja sam došao da provedem reforme i moram voditi računa o društvenoj percepciji. Ja sam hladno rekao podatke, a onda je to neko spakirao i plasirao”, kazao je Novalić.

“Ne smije me koštati istina i rad. Ako me košta nešto od toga onda nešto u društvu nije uredu. Od istine i rada neću odustati”.

Građani su tražili da im se izvinite.

“Neko je kreirao sve to. Ja sam samo rekao podatke. Nisam unio političku karijeru, pa je ne moram ni iznijeti. Došao sam obaviti zadatak ‘Reformski put’. To je jako nezgodna pozicija. Ako uspijete promijenit ćete stanje ljudi, a ako ne uspijete nećete promijeniti stanje ljudi”.

Poruka svima koji su učestvovali u akciji “Fadile oprosti”

Držim da je sloboda najveće dostignuće našeg društva. Ona je tako velika da na momente prelazi u anargiju. Opraštam sve, ali morate shvatiti da radim ozbiljan posao. Gledat će se samo postignuti rezultati.

Spremni ste biti žrtva reformi?

“Ja sam došao iz svijeta privrede i tamo ću se vratiti. Premijer Hrvatske Orešković govori iste stvari, sa godinom zakašnjenja. Radi iste poteze. Svi su proizašli iz teorije i ekonomske prakse. To nije ništa novo. Hrvatske je na novom nivou, ali otkud projekat s Oreškovićem?”, kazao je Novalić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.