Borovac za N1: Mijenjamo politiku prema bh. dijaspori

Vijesti 26. maj 201609:50 > 09:53
N1

"Znanje je djeljivo bogatstvo" naziv je osme internacionalne konferencije Dani BHAAAS koja se ove godine održava u Neumu, kojoj je podršku dalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Tim povodom, za N1 govorila je Semiha Borovac, ministrica, koja je kazala da su svjesni potencijala bh. dijaspore, pogotovo one akademske i naučne – te da se mora učiniti sve da oni dođu do izražaja.

“Mijenjamo politiku prema dijaspori. Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH su spremni da obrade sve segmente djelovanja dijaspore. Želimo uvezati dijasporu sa BiH, i da uradimo više za njih nego što smo do sada radili”, kazala je Borovac.

“Dijaspora je emotivno vezana za BiH i daju više, te su spremni da pomognu državi. BHAAAS je pravi primjer kako se znanjem prenosi ono što se može razviti u BiH”, dodaje.

Ona je istakla da cijeni događaje poput navedenog, te da podržava ovakve skupove, ali i da je sigurna da je ovo trenutno najznačajniji događaj u BiH.

“Podržavamo ovo, cijenimo i smatramo da je veoma bitno za BiH u euroatlantskim integracijama i na putu ka članstvu u Evropsku uniju”, kaže Borovac.

“Moramo postati odgovorna zemlja koja se brine o dijaspori. Ljudi dođu ovdje da prenose znanje, a mi se trebamo riješiti prepreka da popravimo odnos prema njima”, kazala je na koncu razgovora za N1 ministrica za ljudska prava i izbjeglice, Semiha Borovac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.