Ukoliko se ne ispune zahtjevi moguć generalni štrajk ljekara

Vijesti 30. maj 201610:09 > 10:10
N1

Zbog kriterija novog Zakona o radu FBiH, Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije u Federacije BiH nije priznata reprezentativnost, čime je dvije hiljade i pet stotina doktora medicine i stomatologije onemogućeno da odlučuje o svom statusu, a time i statusu doktorske profesije u Federaciji BiH uopće.

Rijad Zaid, član UO i zamjenik predsjednika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u Federacije BiH u Novom danu govorio je više o ovoj temi.

Šta znači da je dvije hiljade i pet stotina doktora medicine i stomatologije onemogućeno da odlučuje o svom statusu, koji su to kriteriji novog zakona na koje se pozivate?

“To znači da mi nismo prepoznati kao socijalni partneri i nismo planirani da budemo aktivni učesnici predstojećih pregovora u vezi izmjena Granskog kolektivnog ugovora. Dakle sve struke i uposlenici će morati potpisati novi Granski kolektivni ugovor, pa tako i uposlenici u zdravstvu, međutim ljekari u BiH, odnosno ljekari u FBiH koje mi zastupamo nisu prepoznati kao bitan faktor u predstojećim pregovorima. Želimo upoznati javnost, a prije svega one koji odlučuju, da nas prepoznaju kako uskoro ne bi došlo do velikih problema”.

Šta znači to da vas prepoznaju?

“Prepoznati znači da nas uključe u predstojeće pregovore u vezi izmjena Granskog kolektivnog ugovora. Smatramo da niko ljekare ne može zaštiti bolje od nas. Niko ne može znati bolje od nas specifičnost ovog posla i specifičnosti zakonskih rješenja”.

Zašto niste konsultovani?

“I mi se pitamo, ali se nadamo da će se to promijeniti”.

Ministarstvo za rad i socijalnu politiku FBiH nije priznalo reprezentativnost federalnom Savezu sindikata doktora.
Vaš najvažniji cilj je učešće u pregovorima, te potpisivanje novog Granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama uposlenih u zdravstvu. Šta ukoliko se vaši zahtjevi ne ispune?

“Prvo ću pokušati objasniti svu fluidnost situacije u vezi reprezentativnosti. Nama Federalno ministarstvo rada i socijalne zaštite ne priznaje reprezentativnost dok na kantonalnom nivou isto to ministarstvo nam priznaje reprezentativnost, kao i zdravstvene ustanove. To je jedna čudna situacija koju ćemo, nadam se, riješiti u nekoliko narednih mjeseci. Također, u narednih nekoliko sedmica želimo ući u pregovore sa Ministarstvo zdravstva BiH, a ukoliko se to ne desi doći će do velikih problema. Naš upravni problem će donijeti odluku i vrlo je moguće da će doći do štrajka.

Dok mi razgovarama nekoliko stotina ljekara intenzivno uči njemački, a nekoliko hiljada razmišlja da uči njemački. Pretprošle sedmice tokom razgovora sindikata čuo sam podatak da je u posljednja 42 dana osam ljekara napustilo USK. Ta pojava je još izraženija u zapadnoj Hercegovini. Zamislite da najbolji ljekari odlaze iz BiH. Postavlja se pitanje ko u stvari ostaje da liječi našu djecu, porodicu, vas, mene. Ovaj problem se tiče svih ljekara, nije bitno dali se radi o privatnom ili javnom sektoru. Javnost se također treba zapitati šta to ljekari žele i zašto to žele. Mislimo da je ovaj problem bitan za sve nas”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.