Trakavica oko popisa stanovništva i u Parlamentu BiH

Vijesti 30. maj 201618:44 > 19:05
N1

Prvo se vladajući i opozicionari nisu mogli dogovoriti o dnevnom redu hitne sjednice, a onda niti vladajući međusobno nisu imali iste stavove o tome da li Parlament uopšte treba raspravljati o odluci da se obajve rezultati popisa.

A na koncu, ni predstavnici Republike Sarpske, u odvojenim taborima SDS-a i SNSD-a, nisu imali zajedničku viziju kako izaći iz ove krize.

Na kraju svega, problem je samo odgođen. Prošireni kolegij prekinuo je sjednicu i odgodio je raspravu sve dok Vijeće ministara ne dostavi traženu

Informaciju i materijele. A za to su dobili rok deset dana. Cilj inicijatora hitne sejdnice i jeste bio prebacivanje vućeg krompira Vijeću ministara.

“U očekivanju da će na temelju naše inicijative i zakazane sjednice odreagovati savjet ministara, očigledno da savjet ministara to nije uradio”, kaže Staša Košarac iz SNSD-a.

Malo je jasno šta će Vijeće ministara napisati u toj Informaciji, jer, po riječima Mirka Šarovića, oni ne mogu povući Jukićevu odluku o objavi popisa, kako to tvrdi SNSD.

“Ukoliko to zatraže, odgovoriće zahtjevu, iako nema zakonske ingerencije, ali ako zatraži informaciju, savjet ministara će postupiti”, smatra Mirko Šarović iz Saveza za promjene.

Zastupnici poput Denisa Bećirovića ili Šefika Džaferovića smatraju da parlament nije mjesto gdje se treba voditi rasprava o popisu, jer je odluka, tvrde, donesena zakonito.

“Smatram da se proces vezan za popis u BiH treba nasatviti, da parlamentarna rasprava ne smije ni na koji način da utiče, nema te institucije koja može da utiče na odluku Agencije za statistiku”, smatra Šefik Džaferović.

Ako se pita predstavnike Republike Srpske, zakon je prekšen, i to više puta.

“Član 7 precizira ako su rezidentni stanovnici, da su to oni ljudi koji imaju dnevnu migraciju zbog školovanja, a onda po ovom programu su rezidentni stanovnici i oni koji studiraju u Berlinu”, smatra Aleksandra Pandurević.

U žaru rasprave, oštre riječi i između tradiocionalnih saveznika SNSD-a i HDZ-a. Dušanka Majkić optužila je Jukića da je trgovao u ime HDZ-a.

Dušanka Majkić kaže da iza toga stoji HDZ: “Njihov je direktor agencije, a sigurno je to vezano za zakon o igrama na sreću FBiH, koji je iznenanda povučen”.

Borjana Krišto je kazala: “Istina je da je član HDZ-a direktor agencije, ali je on odluku donio isključivo kao direktor Agencije za statistiku”.

Sve po zakonu, ponavlja Velimir Jukić, direktor Agencije: “Ja sam postupao onako kako mi je zakon nalagao, i to je cijela istina”.

Prema tome, pozicije u Parlamentu BiH ostale su iste. Stranke sa sjedištem u Sarajevu smatraju da Jukć nije prekršio zakon zbog toga što je donio odluku o objavi rezultata popisa, dok iz Republike Srpske i dalje tvrde da je zakon prekšrem i time što je maloljetnicima, među kojima su i bebe od nekoliko mjeseci, bilo dozvoljeno da same daju podatke o sebi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.