Nema pozivnica za dolazak na dženazu u Potočare 11. jula

Vijesti 02. jun 201614:09 > 14:22
Anadolija

Na drugom sastanku Organizacionog odbora je odlučeno koji su pododbori i članovi pododbora.

Načelnik Općine Srebrenica, Ćamil Duraković, predložio je da se ne šalju pozivnicu nikome.

Dženaza je i svako zna kada je 11. juli i ako želi da dođe neka se obrati i svima će se stvoriti uslovi da dođu“, kazao je Duraković.

Naglašeno je da je ovo izborna godina i da ne treba neutralisati komemorativni dio, ali ako ga ima treba biti sveden bez političara, pa čak i bez govora domaćina Ćamila Durakovića.

Ahmetović je kazao da otvoren poziv imaju svi koji priznaju genocid. Istaknuto je kako je uspjeh da su se politički govori izmjestili iz mezarišta.

Želju da posjeti Potočare izrazio je Theodor Meron, ali uz poziv i minut obraćanja prisutnima, gdje bi trebao potvrditi da se u Srebrenici dogodio genocid, a tu poruku prenosi Munira Subašić.

Hatidža Mehmedović smatra da političari trebaju biti prisutni, jer je politika ovo, kaže, i napravila.

“Predsjednik države treba da se obrati, ovo je njegov narod. Oni koji negiraju genocid, nikad i ne trebaju da ulaze u Memorijalni centar da bi se slikali zbog ličnih, finansijskih i političkih razloga.”

Zaključeno je da će biti govora na komemoraciji i da će se poslati obavijest svim zainteresovanim za dolazak na dženazu. Potrebno je da se jave sami, a pozivnice se neće slati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.