Gdje je deportovani Egipćanin Tareq Al Sawah

Vijesti 08. jun 201613:45 > 14:44
N1

Egipćanin Tareq Al Sawah deportovan je u Bosnu i Hercegovinu početkom ove godine iz zatvora u Guantanamu nakon gotovo 14 godina zatočenja i nedokazanih optužbi za terorizam. Nakon što je određeno vrijeme proveo u Imigracionom centru BiH u Istočnom Sarajevu, on je trenutno smješten kod svoje kćerke.

On je nakon deportacije iz Guantanama od Službe za poslove sa strancima BiH dobio mjeru protjerivanja iz naše zemlje, ali mjera nije izvršena iz humanih razloga.

Data mu je nova blaža mjera nadzora što uključuje redovno javljanje Službi za poslove sa strancima BiH. On trenutno boravi kod svoje kćerke, potvrđeno je za N1. 

U međuvremenu, Al Sawah je podnio zahtjev za azil i trenutno je njegov zahtjev u postupko rješavanja i u nadležnosti je Sektora za azil Ministarstva sigurnosti naše zemlje.

Iako su zvanične informacije govorile da je riječ o državljaninu BiH i Egipta, ispostavilo se da Sawah trenutno ne posjeduje državljanstvo naše zemlje. Državna komisija za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana je 11. januara 2007. Al Sawahu oduzela državljanstvo BiH.

Trenutno nije poznato po kojem osnovu je Sawahu oduzeto državljanstvo 2007. godine. Državna komisija za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana u BiH u tom je periodu donijela odluke o oduzimanju 680 državljanstva.

Ono je moglo biti oduzeto ukoliko je državljanstvo stečeno prevarom, lažnim informacijama ili skrivanjem bitnih činjenica pri podnošenju zahtjeva, ali i kako zakon definiše “u slučaju nepostojanja stvarne veze između Bosne i Hercegovine i državljanina koji uobičajeno ne boravi u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.