Istražujemo: Zašto BiH ne sprovodi odluke Evropskog suda

Vijesti 08. jun 201618:22 > 19:52
N1

Prvi put prije deset godina, a onda i 2010. doktoru Ilijazu Pilavu odbijena je kandidatura za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ovaj hirurg iz Srebrenice nije mogao u trku za predsjednika države. Zato što je Bošnjak iz Republike Srpske. Bilo bi isto i da je obratno, kaže nam Pilav. Zato je 2007. tužio državu u Strazburu. Očekuje pozitivan i ishod. Od domaće politike – reakciju.

“To je jedan od apsurda ove zemlje. Političke elite su potpuno svjesne i ne morate se baviti politikom da neko shvati da su konvencije koje garantiraju ljudska prava, Evropska konvencija, posebno protokol 12 da su oni nadređeni nacionalnim ustavima i tu nema rasprave hoće li se to poštovati ili ne. Dakle, mora”, smatra Ilijaz Pilav.

Nije ovo jedina tužba protiv Bosne i Hercegovine koja ukazuje na diskriminirajuće odredbe Izbornog zakona i Ustava. Niti će presuda u slučaju Ilijaz Pilav biti jedina. Podsjećamo na sada već čuvenu presudu u slučaju Sejdić i Finci, a odluku u svoju korist dobila je i Azra Zornić. Nijedna nije provedena.

Azra Zornić tužila je državu jer se kao građanka Bosne i Hercegovine nije mogla kandidovati za Dom naroda. Jakobu Finciju i Dervi Sejdiću nije priznato da su kao Jevrej i Rom, uz tri konstitutivna naroda, jednaki u pravu kandidovanja i biranja. Ranije su za N1 kazali kako više nisu optimisti.

“Bio jesam, nažalost nisam, ali to me evo ovih šest godina uči. Neočekujem da će biti provedena i 2018. godine. Na kraju krajeva i Evropska unija i međunarodna zajednica mogli su da su htjeli izvršiti pritisak”, kazao je Dervo Sejdić.

Evropski sud obavezuje države članice Vijeća Evrope da presude izvršavaju. U Bosni i Hercegovini godinama ni odgovornosti ni sankcija za neizvršavanje presuda.

Zarije Seizović, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu kaže: “Niko se ne osjeća pogođen time što je uperen prst u Ustav kao diskriminatoran i niko ne želi da ga mijenja i zato ne postoje nikakve sankcije. Eto, to je problem. Jedno je osjećanje ili osjećaj bosanskohercegovačkih političkih elita da nikome ni za šta ne odgovaraju, a drugo je jedno opšte stanje ne postojanja pravne kulture, odnosno ne poštvanje principa vladavine prava”.

Neprovođenjem odluke u slučaju Sejdić i Finci bavilo se i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Pokrenuta je istraga protiv nepoznatog počinioca. No, nepoznati su i detalji istrage.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.