Komemoracija u Sarajevu: Kako je Ali fascinirao bh. novinara

Vijesti 10. jun 201618:53 > 19:01
N1

Njegov život inspirisao je mnoge, posebno obespravljene u svijetu. Muhammad Ali bio je uzor generacijama 20. vijeka, a građani BiH pamte ga i po nesebičnoj podršci koju im je pružao 90-ih godina.

Muhammada Alija svijet pamti kao najvećeg i najačeg u ringu, koji je “letio kao leptir, a ubadao kao pčela”. Međutim, on je za života zaslužio da ga se svijet sjeća kao velikog čovjeka i borca za ljudska prava i van ringa.

Ali je odbio služiti SAD-u u vijetnamskom ratu, a na UN-ovoj konferenciji 1992. godine zalagao se za mir i protiv stradanja nevinih u

Bosni i Hercegovini. U znak zahvalnosti, minutom šutnje i anegdotama iz njegovog života Sarajlije su mu odale počast.

“Pored toga što je izuzetno dobro pričao i prije meča držao govore, on je pravu stvar odradio na ringu i pružio fenomenalan boks koji rijetko ko može ponoviti i da će neko dostići njegovu veličinu”, kazao je Almedin Fetahović, bivši bokser.

“Muhamed Ali je izazivao smijeh u ljudima, radost, pozitivnu energiju, i to je ono što je mimo sporta što je u njegovom slučaju izuzetno važno, jer on je šarmirao i gestom”, izjavio je Vehid Gunić, novinar i autor knjige o Muhammadu Aliju.

Vehid Gunić jedan je od rijetkih sa ovih prostora koji je Alija lično upoznao. Intervju, koji je uspio dobiti u vrijeme njegove najveće slave, kaže, jedan je od najlošijih u njegovoj karijeri. Ipak, ovo iskustvo izrodilo je i knjigu.

“Kao novinar ni pred čim se nisam zaibretio, ali pred činjenicom da mi pravi kafu i da mi cijedi sok od narandže najpopularniji čovjek na planeti ostao sam fasciniran. Bio sam van sebe i od uzbuđenja i od radosti, a pitanja su mi djelovala konfuzno”, prisjeća se Gunić.

Ambasador, i kao čovjek, i kao sportista, Muhammad Ali bio je simbol građanina svijeta, borac za ljudska prava i globalna ikona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.