U KS registrovano više od 2.150 nevladinih organizacija

Vijesti 12. jun 201609:24 > 09:24
N1

U Kantonu Sarajevo je registrovano više od 2.150 nevladinih organizacija i potrebno je ispitati način njihovog finansiranja, jer se za rad tih organizacija izdvajaju značajna sredstva iz budžeta kantona - kazao je ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić.

Smatra da transparentnost utroška sredstava iz budžeta KS-a nije dovoljno osigurana te da će Ministarstvo više raditi na ovom problemu.

Ipak, dodaje ministar Nenadić, sve nevladine organizacije u Kantonu su uredno registrirane prema važećim propisima, ali ocijenjuje da je 2.150 udruženja prevelik broj s obzirom na broj stanovnika u Kantonu Sarajevo.

– Građani se udružuju zbog različitih razloga, a nas posebno interesiraju sindikati koji su organizirani kao udruženja građana – pojasnio je.

Također je kazao da je česta pojava da su iste osobe članovi i u udruženjima građana i sindikatima, te je mišljenja da to dovodi u pitanje njihovu reprezentativnost.

Pitanje o načinu finansiranja nevladinih organizacija u Kantonu Sarajevo postavio je poslanik Skupštine KS-a iz Saveza za bolju budućnost Rasim Lakota na jednoj od proteklih sjednica.  

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.