Abdulović: Veliki pritisak na bolnice u SBŽ

Vijesti 16. mar 202113:38 0 komentara
N1

Direktor Bolnice za plućne bolesti i TBC u Travniku Emir Abdulović izjavio je da je epidemiološka situacija u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) danas najteža od početka pandemije koronavirusa.

”Pritisak na bolnice je veoma jak. Jučer oko podneva naša bolnica je bila u cijelosti popunjena, a danas smo uspjeli to malo relaksirati otpuštanjem pacijenata. To je sve u okviru deset do 15 postelja s kojima ćemo moći raditi i to do trenutka, ukoliko se pritisak nastavi, kada nećemo moći nastaviti primanje. No, to ne znači da nećemo pružati usluge za koje smo zaduženi već ćemo vršiti preraspodjelu pacijenta i na ostale ustanove, što smo i počeli činiti”, kazao je Abdulović novinarima.

Kako je kazao, problem predstavlja sve veći broj pacijenata koji su u teškom zdravstvenom stanju.

”Ranije smo imali veliki broj pacijenata koje smo liječili ambulantno. Danas, ukoliko to uradite, takvi pacijenti ulaze u veliku neizvjesnost, tako da se na to teško odlučujemo. Svi se moramo uozbiljiti i ponašati odgovorno, jer nam u suprotnom prijeti teška situacija”, naglasio je.

Kako je kazao, problema sve više ima i s nabavkom lijekova, a povećane su i potrebe Bolnice za kisikom.

”Sve to usložnjava situaciju, ali smo tu i tražit ćemo najbolja rješenja. Možemo obećati da ćemo dati svoj maksimum”, kazao je Abdulović.

Prema podacima koje je objavio portal www.covid-19.ba, u SBŽ-u trenutno je 472 aktivnih slučaja zaraze covida-19.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!