Adamović o hapšenju Vranja: Nemojte se lažno suosjećati, pomozite tom čovjeku

Vijesti 13. sep 202113:33 > 14:32 1 komentar
N1

Advokat Vlado Adamović komentarišući hapšenje bh. državljanina Edina Vranja, zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Goraždu, kazao je da ono što griješimo u ovakvim stvarima je da redovno iznosimo žalopojke, a ne činimo stvari koje moraju biti brze, efikasne, učinkovite, a sastoje se u vrlo jednostavnim stvarima.

“Kada slušam komentare, jedan dio ide u političkom pravcu, drugi dio nema nikakav pravni smisao. Ono što mi imamo kao fakat je da bh. državljanin lišen slobode u drugoj državi, da druga država provodi proceduru. Šta trebamo tvrditi, je li u pravu, nije u pravu itd. To trebamo dokazati.  Ambasada naša, podhitno mora reagovati, saznati o čemu se radi, prenijeti na naša ministarstva… Sve se mora učiniti da se tom čovjeku pomogne, jer država treba da zaštiti svog građanina od progona u drugoj državi, to je ono na šta ja apeliram”, naveo je Adamović.

Uobičajna procedura

Izdata je potjernica, što je uobičajna procedura, šta je osnov sumnje, dodao je, ne znamo, to ćemo tek saznati, kolika će procedura biti – ona koja je zakonom predviđena.

“Srbijanski zakoni su poznati, a oni su manje više isti kao bh. zakoni. Mnoge stvari se vežu za konvencije koje su na snazi, tako da mi to znamo. Bitno je saznati zašto su čovjeka lišili slobode, koliko dokaza u tom pogledu ima. Pravna zaštita će mu biti pružena i država se može angažirati da pomogne u tom pogledu“, istaknuo je Adamović.

Advokatica Vasvija Vidović kazala je, kako je čudno da je Vranj uhapšen, s obzirom na opsežne istrage koje vodi Tužilaštvo BIH upravo o zločinima na području Goražda. S druge strane, u dosadašnjim saslušanjima, barem kada je u pitanju njen branjenik, a on se također terereti za Goražde, nikada niko nije spomenuo Edina Vranja?

“To nije čudno, to sto ne zna Vidović, postupajući tužilac, to uopšte ne znači da se nije desilo. Vrlo je vjerovatno da postoji neka prijava, jer je to osnov sumnje, protiv gospodina Vranja, koja podnesena na područuju Srbije. Srbijanski pravosudni organi refleksno to moraju nekako rješavati. Iz čega izvlačim te zaključke, pa iz činjenica koje su predočene i odlučne. Na osnovu nečega je ta potjernica izdata, a šta je to zapravo ne znamo. Čuo sam Vasvijin komentar: Tužilaštva su trebala kontaktirati ako su znala. Tužilaštva očigledno nisu znala, jer da su znala, vjerovatno bi bio nekakav postupak u tom pogledu”, naveo je Adamović.

Potrebna pomoć

Vrlo često se dešava, dodao je, da ako jedna zemlja zna, a druga hoće da vodi taj postupak, ona će ga voditi jer je suverenitet te zemlje neprikosnoven.

“To pravo da se ne sudi na dva mjesta o istoj stvari, to je neko drugo pravo, ali u ovoj fazi to nema nikakve veze”, istaknuo je.

Apelirao je:

“Nemojte se lažno suosjećati, poduzmite konkretne mjere, pomozite tom čovjeku, nađite mu što hitnije advokata u Beogradu, neka to bude ozbiljan čovjek, ako porodica nema novac da to plati, nađite mu da pomoć”. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare