Ademović o presudi za bosanski jezik u RS: Komad papira, neće biti implementiran

Vijesti 20. dec 202215:28 2 komentara
N1

Nedim Ademović, pravni zastupnik na strani tužitelja (roditelji bošnjačke djece iz Konjević Polja), podsjeća da borba za prava bošnjačke djece da izučavaju bosanski jezik u entitetu Republika Srpska traje već deset godina, u tom periodu sudski predmet je išao od prvostepenog suda pa do Ustavnog suda čak tri puta.

“Sada su nas vratili ponovo na prvostepeni sud, Sud u Srebrenici je utvrdio diskriminaciju u smislu da su bošnjačka djeca u školi Petar Kočić u Konjević Polju diskriminisana u odnosu na djecu srpske etničke pripadnosti, iz razloga što Republika Srpska i škole kao jedinice koje provode obrazovne programe nisu omogućili nesrpskoj djeci obrazovanje na maternjem jeziku u smislu da imaju udžbenike na bosanskom jeziku, da imaju nastavu na bosanskom jeziku, predmet i da se taj bosanski jezik prihvati u administrativnom poslovanju u Republici Srpskoj. Počev od toga da se u školske knjižice upisuje bosanski jezik, pa do toga da same administrativne knjige priznaju bosanski jezik. Prema tome u Republici Srpskoj trenutno sve je na srpskom jeziku i većinom na ćirilici. To je konstatovao Sud i zahtijeva se da se omogući ravnopravnost svoj djeci a ne samo djeci srpske etničke pripadnosti”, pojašnjava Ademović.

Advokat Ademović kaže da ne očekuje provođenje presude u praksi, da je veliki skeptik jer napominje “u zadnjih deset godina je iskusio razne vrste opstrukcija koje dolaze s najvišeg nivoa u Republici Srpskoj, zato što se u tom entitetu brani jedan etnonacionalni koncept obrazovanja koji počiva na principu srpski jezik, srpski obrazovni nastavni plan i program i ćirilica bez obzira što to ne pripada isključivo srpskom narodu”.

“To je dio etnonacionalnog, ustavnopravnog poretka koji je još zasnovan ‘91. i ‘92. godine, a koji se opet temelji na principu jedna srpska nacija, srpska teritorija i Srpska pravoslavna crkva. To je ono što je Ustavni sud davno utvrdio kao neustavno. Nažalost, etnonacionalni, odbrambeni poredak smatra da taj srpski jezik je izrazito bitan u odbrani tog koncepta Republike Srpske i oni ga brane svim mogućim sredstvima, tako da se hrvatskoj djeci, bošnjačkoj djeci kao i Ostalim, nude razni fakultativni programi koji apsolutno ne spadaju u nacionalne školske programe. I to će biti sve dok se ne slomi jednostavno taj otpor etnonacionalizmu u Republici Srpskoj. Nisam siguran da domaći sudovi imaju snage, čak i ako presude budu pozitivne i u korist nesrpske djece i roditelja da se provedu na terenu, ogroman je otpor u tom smislu iza njega stoji zvanična poltika u Republici Srpskoj i smatram da će ova bitka trajati još jako dugo sve dok se ne dođe do Evropskog suda. Kada taj Sud donese presudu onda će to biti implementirano onda kada i BiH bude spremna da provede ostale presude kao što je Sjedić i Finci i druge”, stava je Ademović.

Pobjeda koja to nije

“To je Pirova pobjeda. S jedne strane divno sve to piše na papiru, s druge strane ja sam na osnovu svog iskustva svjestan da je to samo komad papira i neće biti implementiran. Sto posto sam uvjeren da će ići žalba koja će najvjerovatnije vrlo brzo završiti na Okružnom sudu, nakon toga će je preinačiti ovu presudu, otići ćemo na Vrhovni sud, poslije toga na Ustavni sud. To nam se desilo tri puta. Ja sam već pokušao da se obratim Evropskom sudu međutim to je bilo prije pet, šest godina, međutim Evropski sud je poslao jednu poruku da je predmet preuranjen. Nismo se dovoljno umorili, iscrpili, smatraju da se moramo ovdje još boriti i dokazivati pravnu državu ali mislim da ću se vrlo brzo obratiti i nisam ovaj put toliko skeptičan da Evropski sud neće razmatrati, pošto je ovo zaista jedan začarani krug, bitka sa vjetrenjačama, ali nećemo odustati. Da bi došli do Evropskog suda moramo proći četiri instance, međutim dešava se to da nas svaki put vrate na početak, tako da ne možemo iscrpiti taj pravni put da bi se konačno obratili Evropskom sudu”, zaključuje Nedim Ademović.

Podsjećamo, Osnovni sud u Srebrenici naložio je Osnovnoj školi “Petar Kočić” u Konjević Polju, da omogući đacima bošnjačke nacionalnosti izučavanje bosanskog jezika i latiničnog pisma, javlja Radio Slobodna Evropa. Škola se nalazi u opštini Bratunac, na području bh. entiteta Republika Srpska. Iz škole Petar Kočić nema reakcije.

Sud naložio da se djeci u Konjević Polju omogući učenje bosanskog

Iz Ministarstva prosvjete RS navode sljedeće:

“Presuda Opštinskog suda u Srebrenici koju pominjete u Vašem zahtjevu nije dostavljena Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske te se s obzirom na to o njoj ne može izjasnti. U vezi sa ovim pitanjem, Ministarstvo prosvjete i kulture je ranije postupilo po svim pravosnažnim i konačnim presudama”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare