Ademović u Pressingu: Sudije i tužioci iz RS neće poslušati Dodika

Vijesti 22. dec 202120:57 > 21:29 0 komentara
Nedim Ademović (N1)

Na pitanje da li će sudije i tužioci iz RS podržati Milorada Dodika i krenuti "za njim" iz državnih institucija, pravni ekspert Nedim Ademović je u večerašnjem Pressingu kazao da neće. Dodao je da je razgovarao sa brojnim kolegama i da niko nije spreman da se žrtvuje.

Hoće li sudije i tužioci poslušati Dodika?

Mislim da neće. U razgovoru sa brojnim kolegama, mislim da niko nije spreman da se žrtvuje. Neće poslušati Dodika, to je prevelik lični rizik i niko nije spreman da se žrtvuje. Mnogi su mi rekli da im ne pada na pamet da podrže Dodika“, kazao je Ademović i dodao:

“Možda kada bi bio neki jasniji plan, kada bi bili sigurniji da će se obezbijediti finansiranje, posao. Kada vi podržite takav jedan program, da će svi oni koji to budu podržavali na kraju i disciplinski odgovarati”.

Da li su već u krivičnom djelu?

Mi moramo da shvatimo kakva je uloga VSTV-a, to Vijeće može da izražava zabrinutost, šalje apele, ali nema nadležnost da djeluje protiv ovog anti-ustavnog djelovanja. Institucije koje su nadležne su SIPA, Tužilaštvo i Sud koji će početi dobijati određene akte na verifikaciju gdje će oni morati sa svoje strane odraditi svoj dio posla. VSTV kao regulatorno tijelo je po mom mišljenju u sekundarnoj ulozi u ovoj krizi. Bitno je da bude profesionalno, da zadrži jednu kritičnu homogenost, da zadrže stav“, kazao je Ademović.

Mi imamo podjele u državnim institucijama, ministarstvima. To je boljka BiH, naše državne institucije nisu nikada u potpunosti zaživjele i mi imamo ministarstva gdje postoje totalni paralelizmi. Bivši predsjednik Tegletija je izazvao strašne krize u VSTV-u, mi se ne možemo oporaviti i dan danas od njegovog anti-djelovanja“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!