Adi Selman iz pokreta “Karton revolucija”: Mi ne pravimo razliku između režima BiH i Srbije, niko više na nasjeda na izmišljene tenzije

Vijesti 18. jul 202417:22 > 19:35 0 komentara

Nedavno je Narodna skupština Republike Srpske usvojila izmjene Zakona o geološkim istraživanjima kojim za odobravanje istraživanja mineralnih sirovina više neće biti potrebna saglasnost lokalne samouprave, kao ni mišljenje o procjeni uticaja na životnu sredinu. Šta o tome kažu ekološki aktivisti, mogu li građani spriječiti otvaranje rudnika koji bi za sobom ostavili samo pustoš? Ovo su teme o kojima smo razgovarali sa Adijem Selmanom, aktivistom „Karton revolucije“.

Aktivisti udruženja “Karton revolucija“ Nedimu Musiću prošle sedmice zabranjen je ulazak u Srbiju. Prethodno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić targetirao njegovog kolegu Adija Selmana kao kao nekoga ko je predvodio demostracije za Rezoluciju o Srebrenici.

“Nedim je nama javio da mu je zabranjen ulazak u Srbiju. Taj događaj smatram udarcem na ljudska prava, prije svega na pravo kretanja, a i na sve univerzalne vrijednosti. Mi promovišemo mir, ljubav i suživot. Ova zabrana znači da režim u Srbiji smatra te vrijednosti prijetnjom za nacionalnu sigurnost. Izvršit ćemo sve pritiske da se Nedimu omogući sloboda kretanja, a sloboda kretanja je osnovno ljudsko pravo”, rekao je Adi za N1.

O podršci od strane vlasti Adi je prokomentarisao:

“Mi nemamo nikakvu zaštitu institucija BiH. Niko iz ministarstava nam nije pomogao u bilo kojem vidu. Možda su oni saglasni sa odlukom Srbije. Mi ne pravimo razliku između režima u BiH i Srbiji. Vjerujemo da oni sarađuju kada je ovo u pitanju. Podršku imamo od aktivista, pravnika i nezavisnih slobodnih medija”, dodavši da je razlog zabrane to što je Adi nedavno u Loznici pozvao na jedinstvo i na zajedničku borbu u Bosni i Srbiji, da se ujedinine protiv onih ko im želi uzeti osnovna prava.

Dotakao se i aktualne priče o iskopavanju litijuma:

“Bilo bi super Olafa Scholza pitati zašto Njemačka ne otvori rudnike litijuma, s obzirom da je poznata činjenica da Njmeačka ima mnogo više zaliha litijuma od BiH I Srbije. Ne postoji rudnik litijuma u blizini naseljenog mjesta nigdje u svijetu. Ne trebamo nasijedati na bilo kakve nacionalne tenzije”, ističući da  “onoga trenutka kada su građani Lopara napravili građansku inicijativu protiv litijuma, NSRS je odlučila da ne pitaju sad lokalnu zajednicu. Oni ne slušaju narod. Narod je protiv, ekonomija je protiv”.

Dodao je da aktivisti iz BiH iz Srbije stoje rame uz rame:

“Bit će teška borba da ostanemo na našim ognjištima, ali smo korak ispred. Aktivisti u BiH i Srbiji stoje rame uz rame. To smo uspjeli prevazići. Niko više ne nasjeda više na izmišljene tenzije. Prvo je to bila Rezolucija o Srebrenici, sada je u pitanju neki helikopter, a istinski problem je zagađena voda, hrana i pravo na život. Oni neće uspjeti u toj namjeri”.

Izjavio je da je Konjuh jedini zaštićeni nacionalni pejzaž, gdje je sječa dozvoljena, a od juče je “Karton revolucija” uspjela da uspostavi određenu zaštitu za Konjuh.

“Konjuh će biti primjer kako obični ljudi mogu da zaustave ljude koji nam oduzimaju prava. Borba za rudnik litijuma je povezan sa borbom za UKC Tuzla i borbom za Konjuh”.

Na pitanje o potencijalnoj kandidaturi na lokalnim izborima ove godine odgovorio je:

“Mi ne želimo biti na stranačkim listama jer nijedna stranka ne dijeli istinske vrijednosti. Ne zato što nas ne zanima politika, nego jer ne postoji politički projekat koji bi na najbolji način uspio da organizuje našu energiju, a ne postoji mogućnost grupe građana da se kandiduje. Ne možemo tako sprovesti našu ideju u djelo na taj način”, zaključio je Selman za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!