Tuzlanski pacijenti čekaju na zračenje: “Ako ovo nije ubistvo, ne znam šta je”

Vijesti 06. jun 202220:12 1 komentar
N1

Aparat za radioterapiju u Klinici za onkologiju i radioterapiju UKC-a Tuzla trebao bi proraditi sutra nakon što budu ugrađeni novi dijelovi, potvrdili su iz ove ustanove. Međutim, ostaje otvoreno pitanje kada će biti nabavljeni novi aparati jer su stari odavno trebali biti van upotrebe.

Tuzlanka Rabija Hodžić u januaru je otkrila rak materice, operisana je martu, još čeka radioterapiju.

“Sve sam prešla. I operaciju i kada su mi rekli, sve. Kada sam došla psihologu, žena se čudila. Ja sam sve prihvatila, liječit ću se, imam pozitivnu energiju u sebi. Hoću da se izliječim. Međutim, kada su mi rekli da aparat ne radi i da ne znaju kada će proraditi, tada sam pala”, govori za N1 onkološka pacijentica Rabija Hodžić.

Lineralni akcelerator 2 ne radi od 15 maja. Nabavljeni su dijelovi iz Londona i montaža je u toku.

“Očekujemo danas sutra da će ovaj aparat proraditi. Imamo 180 pacijenata na čekanju, a od toga je pola već započelo radioterapiju pa ćemo nastaviti. Ostali su uplanirani i vrlo brzo će biti pozvani na terapiju”, naglasila je doktorica Jasmina Alidžanović, načelnica Klinike za onkologiju i radioterapiju UKC-a Tuzla.

U funkciji nije ni lineralni akcelerator 1 koji je popravljen, ali čeka se dozvola za rad. Star je 13 godina, a trebao je biti izbačen iz upotrebe prije sedam godina. Novi košta od šest do 10 miliona KM, Vlada TK novac ima, ali problem je duga tenderska procedura.

“Drugi problem je što nema aparata na tržištu gotovih da kupite. Tek kada se završi tenderska procedura, ide se u proizvodnju aparata. Pored tog principa nabavke, gdje bi mi obezbijedili sredstva, počeli smo razmišljati o drugim načinima. Spomenut ću princip privatno-javnog partnerstva gdje bi privatni partner, zahvaljujući takvim našim zakonima o javnim nabavkama, daleko lakše i brže nabavio aparat od same Vlade”, navela je Dajana Čolić, mnistrica zdravstva TK.

Aktivisti i pacijenti ogorčeni i zabrinuti

Odluka će biti donesena narednih dana, a pacijenti i građani nezadovoljstvo izražavaju uglavnom na društvenim mrežama, a grupa mladih Karton revolucija ostavila je poruke na kartonu.

“Ako ovo nije nesavjestan rad u službi, ako ovo nije ubistvo, ja ne znam šta je. Jednostavno pozivamo direktore da rade svoj posao, ministricu da radi svoj posao, tužilaštvo da radi svoj posao, ukoliko nećemo da postanemo presmiješna država kakva smo sada. Naša direktna poruka: Direktori, ministrice, tužilaštvo, krenite raditi svoj posao, spasite ljude. Ovo što se trenutno dešava u UKC je katastrofa”, izričit je Adi Selman iz ‘Karton revolucije’.

Pacijenti poručuju nadležnima da su oni zdravstveni osiguranici koji plaćaju doprinose, te žele punu njegu.

“Nije u redu. Neka se vlada i mijenja i sve. Neću da se miješam u politiku. Mene ne interesuje to već zdravlje. Kćerka mi kaže: Mama, ne znam šta ću. Da možemo, digli bismo kredit i platili da se to uradi. Je li to pošteno?”, upitala je pacijentica Rabija Hodžić.

U Tuzlanskom kantonu posljednjih mjeseci je aktuelno kadroviranje u javnim ustanovama, pa tako i u UKC-u . Nova vlada, novi direktor, nova nada da će se neko početi brinuti o ljudskom zdravlju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare