Advokat Anto Nobilo za N1: Danas će biti potvrđena osuđujuća presuda Mladiću

Novi dan 08. jun 202109:56 > 11:59 0 komentara
N1

Advokat Anto Nobilo, koji ima iskustvo Haškog suda, govorio je o njegovim očekivanjima da li će prvostepena presuda biti potvrđena, kao i kazna doživotnog zatvora u današnjoj drugostepenoj presudi Ratku Mladiću. Kako je naveo, danas će biti potvrđena osuđujuća presuda Mladiću.

Na upit da li očekuje povrđivanje prvostepene presude danas, Nobilo kaže da je nezahvalno uvijek predviđati presude.

“Presude donose suci koji su sudjelovali u suđenju. Nitko od nas nije svaki dan bio u suđenju da bi znao i mogao procijeniti precizno kakvi su dokazi. Međutim, iz mog nekog općeg iskustva, iz nekih ranijih presuda, prije svega Karadžiću, sa priličnom dozom sigurnosti mogu reći da bi danas trebala biti potvrđena presuda u svim bitnijim točkama uključujući i genocid u Srebrenici. Ako pažljivo iščitivate prvostupanjsku i drugostupanjsku presudu Karadžiću, onda tamo imate Mladića. Imate opis njegove kaznene odgovornosti, imate pravne kvalifikacije, a u pravilu sudska praksa se stvara preko presuda i teško da bi jedna presuda išla drugačije, kontra već postojeće pravomoćne presude. Radi toga, mogu ovdje napraviti jedan izuzetak jer imamo ogledni primjer Karadžićeve presude i reći da će danas biti potvrđena osuđujuća presuda Mladiću u onim okvirima u kojima je bio osuđen u prvom stupnju”, naveo je Nobilo za N1.

Odbrana je tražila da se drugostepena presuda odgodi dok Mladićevi advokati ne budu u prilici da joj prisustvuju što je Mehanizam odbio. Da li vas je iznenadila ovakva odluka?

“Ne, to je očekivano. Naime, prilikom objave presude nema faktičke uloge branitelja. oni su tamo kao i publika i slušaju sažetak presude. To mogu učiniti i preko videolinka. To nije razlog za odgodu objave presude”, naveo je.

Postoji li mogućnost da se potvrdi genocid u još jednoj od općina, kao na primjer u Prijedoru?

“Mislim da ne. Mislim da je taj stav bio ispravan i ako opet čitate Karadžićevu presudu iste argumente su i tamo iznosili. Mislim da se ni tu neće ništa promijeniti u odnosu na žalbu tužiteljstva”.

Kako je kazao, onima koji su osuđeni za genocid u Srebrenici sudilo se na temelju istih dokaza i istih svjedoka.

“Kada bi sud donio sada nekakvu oslobađajuću presudu, to bi bila osnova za izvanredno preispitvanje pravomoćnih presuda drugim ljudima koji su osuđeni za genocid, zločine, u tom kontekstu zločina koji su se stavljali Mladiću na teret. Radi toga ne vjerujem. Svaki sud ima neku svoju praksu i oni se drže svoje prakse. Objektivno, to bi bilo šokantno, to bi bilo negiranje i izrugivanje pravde. Ne može Karadžić biti kriv, a ne biti Mladić. Karadžić je preko Mladića mogao sprovesti genocid, nikako drugačije. Mladić je bio faktički glavni zapovjednik. Ako je Karadžić kriv i Mladić mora biti kriv”, poručio je Nobilo.

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove danas izriče pravosnažnu presudu ratnom komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Prvostepenom presudom od 22. novembra 2017. godine Ratko Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora po deset od ukupno jedanaest tačaka optužnice i to zbog genocida (po jednoj tački), zločina protiv čovječnosti (po pet tačaka) i za ratne zločine (po četiri tačke), ali ne i za genocid u šest bh. općina tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Konkretno, oglašen je krivim i osuđen za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine, najteži zločin počinjen na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, kao i za progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Danas na N1 možete pratiti Specijalni program povodom izricanja ove historijske presude, a uz to donosimo svjedočenja, analize i reakcije sa brojnim gostima u programu N1. Konačnu presudu, utorak od 12 sati, samo na N1 pratite i UŽIVO putem OVOG LINKA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!