Advokat potvrdio, Dodik sutra pred Sudom BiH: “Kao da tužite patrijarha što nas je krstio”

Vijesti 05. dec 202315:17 6 komentara
F.Z. / N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sutra će se odazvati pozivu Suda Bosne i Hercegovine i sa pravnim timom prisustvovati glavnom pretresu, potvrdio je za RTRS advokat predsjednika Republike Srpske Goran Bubić.

Bubić je rekao da se Sud još nije oglasio o jučerašnjem zahtjevu odbrane da sudski postupak protiv predsjednika Republike Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića bude premješten u banjalučki Osnovni sud.

Osim advokata Bubića, glavnom pretresu prisustvovaće i članovi šireg tima za odbranu predsjednika Republike Srpske, među kojima su advokati Goran Petronijević i Anto Nobilo.

Petronijević je u izjavi za Tanjug istakao da će nekoliko kolega iz Centra za obnovu međunarodnog prava takođe biti u sudnici i javnosti objasniti regularnost ovog postupka.

“To što oni Dodiku stavljaju na teret je jedna vrsta tolikog licemerja, to je kao tužiti patrijarha što nas je krstio. Tužiti Dodika zbog toga što je potpisao Ukaz o stupanju na snagu zakona ili izvršenju zakona koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske kao predstavnički organ. On je imao obavezu da potpiše akt donesen u Parlamentu”,kaže Petronijević.

Da Dodik nije postupio po odluci NSRS, Petronijević kaže da bi to bilo kršenje Ustava i prijetila bi mu zatvorska kazna do 12 godina. On pojašnjava da iza svega stoje napadi na Republiku Srpsku i njenu imovinu, a sve je uslijedilo, navodi RTRS, nakon neslaganja sa odlukom da određena svojinska prava RS pređu i na Federaciju BiH. Riječ je o pravu na vlasništvo nad šumama, nad prostorima na kojima se nalaze kasarne.

Sa tim udarom se, podsjeća Petronijević, nisu složili ni NSRS ni Dodik, pa je u NSRS donesen Ukaz da se ta odluka o svojinskim pravima ne objavljuje u Službenom glasniku RS.

“Predsjednika Republike Srpske sada treba ukloniti sa političke scene jer iza osude, koju oni namjeravaju da donesu, stoji i zabrana političkog djelovanja. To je borba ne za Milorada Dodika, nego za Republici Srpsku”, dodaje Petronijević.

Petronijević je kazao da je Christian Schmidt sebe proglasio visokim predstavnikom, te smatra da on nema mogućnost da donosi zakone već samo da predlaže, da lobira, da vrši pritisak da se određeni zakon donese.

“Dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon, taj zakon nije donesen”, kaže Petronijević.

Na osnovu tih Schmidtovih zakona, protiv Dodika kao predsjednika Republike Srpske i v.d direktora Službenog glasnika se, navodi Petronijević, vodi montirani politički postupak, koji nema veze sa krivičnim pravom nego sa politikom poništavanja Republike Srpske i, kako je naveo, pravljenja unitarne države Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare