Advokat Sebije Izetbegović za N1 nakon rješenja: Moramo objasniti neke stvari

Vijesti 05. maj 202315:42 1 komentar
F.Z./N1

Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je stiglo rješenje Općinskog sud u Sarajevu u kojem se odbija prijedlog za određivanje privremene mjere osiguranja koju je tražila Sebija Izetbegović.

Podsjetimo, u rješenje je između ostalog navedeno da se odbija prijedlog za određivanje privremene mjere osiguranja kojom se traži da se odloži izvršenje Odluke protivnika o stavljanju van snage odluke Senata Univerziteta u Sarajevu od 29. januara 2014. godine, od 29. marta 2023. godine, te da se zabrani protivniku da preduzima radnje i druge aktivnosti na izvršenju naprijed navedene odluke sve do pravomoćnog okončanja parničnog postupka u kojem se odlučuje o poništenju iste odluke ili do druge odluke suda.

Donosimo kompletno rješenje Općinskog suda: Zašto je odbijena Sebija Izetbegović

Cijeli ovaj proces mjesecima unazad traje, a prema svemu sudeći u skorije vrijeme neće biti završen. S obzirom, da je 24. aprila advokatski tim Sebije Izetbegović objavio da se usvaja prijedlog za određivanje privremene mjere, advokat Esada Oruča nam je kazao da se radi o dva različita rješenja.

“Radi javnosti moramo obrazložiti neke stvari. Ovdje se suštinski radi o tri različita postupka. Mjera koja je nedavno usvojena je i dalje na snazi. Očekujemo ročište da se zakaže i da se u tom ročištu donese odluka o stalnoj sudskoj mjeri, koja će vrijediti dok traje drugi parnični postupka koji je već pokrenut. Današnje rješenje je treći nezavisni postupak koji je pokrenut na osnovu odluke Senata kojom se stavlja van snage odluka o izboru zvanja profesorice Izetbegović. Sud u ovom momentu je odlučivao o privremenoj mjeri ne o stalnoj mjeri. Sud se nije upuštao u osnovanost tužbe, već samo o hitnosti privremene mjere. U posljednjem pasusu Sud to i naglašava. Navodi se kako će Sud u što kraćem roku zakazati ročište za određivanje mjere osiguranja. Tada ćemo imati priliku da izložimo dokaze i jedna i druga strana”, kazao je Oruč za N1.

Advokat Sebije Izetbegović nam je kazao da je njihova osnova poruka da mjera koja je usvojena prije dvije sedmice (24.aprila) i dalje važi.

“Upravo ta mjera i dalje štiti profesoricu Izetbegović od bilo kakvih postupaka kojima se ide na oduzimanje doktorata. Današnje rješenje se odnosi na odluku Senata od 29. marta. Ono se odnosi na izbor zvanja, ne na doktorat, radni odnos, bilo šta”, kazao je Oruč.

Na naše pitanje koji je naredni korak Oruč nam je kazao:

“Ono što nas očekuje u narednom periodu bit će najinteresantnije za javnost. To će biti u najskorijem vremenu, ročište za mjeru koju je Sud usvojio. Nakon toga će biti ročište u ovom današnjem postupku. Postoji mogućnost da Sud usvoji stalnu mjeru, ovo je samo privremena mjera. U profesionalnom kontaktu sam sa Sebijom Izetbegović.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare