Afere tresu RS, a od premijera novinarima – mahanje

Vijesti 27. aug 202419:05 0 komentara
N1

Afere se nižu, a premijer Republike Srpske bježi. Radovan Višković danas je doslovno pobjegao od novinarskih ekipa, ne želeći ni da sasluša pitanja novinara o brojnim aferama koje ovih dana potresaju entitet. Ostavka na čelu Investiciono razvojne banke, hapšenja u Šumama, sumnje u korupciju u redovima najvećeg koalicionog partnera samo su neke od otvorenih tema.

“Neki odnos bi trebao da bude 1:3 ili 1:2,7 u tom iznosu bi trebalo da imamo smještena sva zanimanja, sve kvalifikacije kao najnižu početnu platu koju bi radnik mogao da dobije, odnosno da ne ide ispod tog iznosa. Znači visoka stručna sprema bi imala u startu tri najniže plate”, istakla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS.

Odnosno, 2.700 maraka za visokoobrazovanog radnika prema računici predsjednice Saveza sindikata. Moguće da se preračunala, jer premijerove brojke su nešto drugačije.

“Na kraju kad je rekla puta tri, ne piše joj to u dokumentu tako”, odgovorio je Višković.

“Znači 2.700 sa visokom stručnom spremom?”, upitan je.

“Nije nego sam ja preračunao 2.500 sa visokom stručnom spremom”, odgovara.

Premijer se preračunao i odlučio da ni o temi ni mimo teme ne želi da govori.

“Ima i drugih osim mene”, dodao je, nakon čega su uslijedile ponovne opaske novinara kako im je potreban za pitanja koja imaju.

A trebao je javnosti da odgovori na pitanja o smjeni ili ipak ostavci direktora Investiciono-razvojne banke, hapšenjima u Šumama, korupciji unutar koalicionih partnera. Odgovarao je iza zatvorenih vrata i uz obezbjeđenje samo za ATV. Ostali, iako su strpljivo čekali, od premijera su dobili samo pozdrav i “vidimo se”.

Premijer i pratnja su otišli, a među novinarima – šok i nevjerica.

“Ovo je prvi put da sam vidjela da je premijer ovako brzo pobjegao od novinara i da je sve vrijeme pravljenja strategija da on šmugne, a da ne da izjave koje je obećao da će dati prethodno”, naglasila je novinarka Andrijana Pisarević.

Već drugi dan iz Vlade i od premijera glasan muk o hapšenjima u Šumama Republike Srpske. Petroica uhapšenih bivših i sadašnjih direktora Javnog preduzeća i šumskih gazdinstava na Sokocu, Palama, Han Pijesku i Višegradu funkcioneri su stranaka vladajuće koalicije, pa i premijerovog SNSD-a.

Više detalja u priči Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!