Aganović o pozivu da “NATO i EUFOR brane OHR” od građana

Vijesti 24. okt 202218:56 6 komentara
N1/F.Z.

Mujo Aganović, predsjednik RVI paraplegičara Federacije BiH, koji je bio jedan od govornika na protestima protiv odluka visokog predstavnika ispred zgrade OHR-a, ocijenio je kako je u Bosni i Hercegovini trenutno na snazi "Dejtonski mirovni nesporazum".

Naveo je kako je posljednjim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta Dejtonski sporazum “potpuno slomljen, zgažen, pregažen”.

“Zamislite kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona, Venecijanska komisija je dala svoje mišljenje, a ovim odlukama ona se pobija. Na šta to liči, o čemu razgovaramo? Molim vas da ostanemo dostojanstveni i uspravni”, poručio je Aganović građanima okupljenim ispred OHR-a.

Dodao je da ne zna da li Schmidt razumije odlučnost nezadovoljnih građana, ali da bi mu prethodni i današnji protesti “trebali biti signal”. Također, podsjetio je kako su nosioci suvereniteta države njeni građani.

“Zamislite međunarodna zajednica, kao arbitar za provedbu Dejtonskog sporazuma, kaže građanima koji su za građansku, demokratsku i funkcionalnu državu da se dogovore sa onim drugima. S kim da se dogovaramo? Sa onima koji vama prijete, koji su vezali za stubove vojnike iz mirovnih misija? Da li biste tu praksu uvodili u vašim državam”, pitao je predsjednik RVI paraplegičara Federacije BiH i sam zaključio kakav bi scenarij bio da se slično uradilo u Njemačkoj.

“U vašoj državi, uvaženi visoki predstavniče, imali bi na ulicama gradova pet miliona Nijemaca, nemojte nama držati moralne lekcije. Jako dobro razumijemo zašto smo ovdje”, kazao je Aganović što je izazvalo opšte oduševljenje okupljenih.

Na kraju svoga obraćanja komentarisao je napise jednog portala koji je pozvao NATO i EUFOR da zaštiti OHR od građana.

“Sinoć na nekom portalu sam pročitao kako je ovo skup visokog rizika, najopasnij skup od Daytona i da treba uključiti NATO snage i EUFOR. Zamislite kakva propaganda. I zamislite kad bi mi bili tako naivni i da im učinimo uslugu. Nećemo to uraditi. Morate znati da ćemo natjerati vas i domaće institucije da radite svoj posao. Ovo je samo najava za budući, najveći protest u historiji države, ako bude trebalo”, kazao je Aganović i poručio da današnji protest “nije borba protiv OHR-a i pokušaj da se ova institucija dovede u pitanje”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare