Ahić o zlostavljanju migranata: Povici “Go to Bosnia” su najproblematičniji

Novi dan 08. okt 202109:25 > 10:28 2 komentara

Dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA Jasmin Ahić gostovao je u emisiji Novi dan gdje je kazao kako su povici "Go to Bosnia", a koji se čuju u uznemirujućim snimcima gdje maskirane osobe na granici udaraju migrante, najproblematičniji jer to "punjenje" BiH dovodi u najnezgodniji položaj od svih zemalja na tranzitu.

Jučer je javnost svjedočila uznemirujućim snimcima na kojima maskirane osobe, s takozvanim fantomkama, udaraju izbjeglice koje ispuštaju bolne krikove. Nasilno ih usmjeravaju preko rukavca rijeke Korane s teritorija Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine. Ahić za N1 kaže da smo juče vidjeli da su službeni izvori iz Evropske komisije i iz Hrvatske, iz hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i premijer te zemlje Andrej Plenković, oglasili na način da su kazali da će će promptno izvršiti istragu u onom što se na snimku moglo vidjeti.

Nekoliko policijskih službenika, prema izvještajima, su potvrdili, ali i onih koji su anonimno svjedočili, da je to dio interventne policijske postrojbe koja se nalazi na granicama BiH. Sam vremenski period je period juna i oni koji su čekali da bi to snimili, tvrde da ima 11 takvih formi push-backova u sličnim uniformama koje koristi ta postrojba. Vrlo vjerovatno će se utvrditi da to jeste ta postrojba i ući će se u istragu po čijoj naredbi su radili takve akcije“, komentarisao je Ahić za N1.

Dodao je i da je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović svjestan da toga ima, da sigurno nije bio upoznat sa ovakvom formom djelovanja te postrojbe bez oznaka.

“Policija nema pravo ovako postupati”

Na naše pitanje ima li policija pravo na ovakav način postupati, Ahić izričito odgovara da nema pravo, ni u kojem slučaju.

Ta dilema se pojavila u posljednje tri godine sa velikim prilivom migranta, ne samo u Hrvatsku, nego i u Španiju, Grčku, Portugal. To je načelo srazmjernosti u upotrebe fizičke sile i određenih sredstava, u ovom slučaju je to bila palica i nakon tog push-backa – koji je određena forma poticanja da se vrati na područje s kojeg se došlo – vidjeli smo to flagrantno kršenje. Dakle bila je upotreba palice po debelom mesu, što zaista jeste jedno od policijskih ovlaštenja da kada se koristi palica, to je primarna zona i tu će se ‘najmanje štete nanijeti’. Sasvim sigurno da je to nedozvoljeno postupanje, i sve reperkusije po pitanju same istrage će biti teške“, naglasio je.

Ahić je za N1 kazao i da Evropa vjerovatno zna za ovakvo postupanje na granicama, odnosno da “mora doći do zloupotreba”.

“Evropa zna”

EU od Hrvatske kao vanjsku granicu traži maksimalno hermetički zatvorenu granicu i na osnovu svega što traži Hrvatska pruža određene vrste pomoći, ali zauzvrat prešutno sigurno zna da u segmentu koji se tiče djelovanja na granici, svjesni su da mora doći do zloupotreba“, rekao je.

O povicima koji su se čuli na snimku “Go to Bosnia” (Vratite se nazad u Bosnu) Ahić je za N1 kazao kako je to ono što je najproblematičnije.

S jedne imate hermetički zatvorenu granicu, a sa druge strane ‘punjenje’ sa istočnih granica koje BiH dovodi u najnezgodniji položaj od svih zemalja na tranzitu“, naveo je u Novom danu Jasmin Ahić.

Najave da će nakon pandemije uslijati novi migrantski val u BiH

Dodao je i kako zbog pandemije koronavirusa sada nemamo tako veliki priliv migranata, ali da trebamo biti svjesni da svaki sljedeći migrantski val nakon pandemije će donijeti ponovo vrlo sličnu situaciju u kojoj smo bili.

Prokomentarisao je za N1 i sankcije za određene političare iz BiH  koje je najavio ambasador SAD u BiH Eric Nelson.

To bi trebalo biti roširenje one takozvane ‘crne liste SAD’ u nekim drugim segmentima, ne samo u ovim do sada. Bez ovakvih inicijativa SAD, ali i EU, vidimo da stanje u BiH sa ovim najavama, izjavama, podizanjem tenzija, apsolutno koje su nerealne a zagađauju naš prostor, su neprihvatljive i na osnovu toga se može reći da taj ‘meki pristup’ koji je bio na sceni, nije dao rezultate i sada se mora što ‘tvrđe’ pristupiti onima koji zagovaraju ovdje haos, koji direktno urušavaju institucije BiH koje su sami izgrađivali“, istakao je Ahić.

Dodao je i kako te izjave, najave više nisu u formi politikanstva, nego su javno obznanjene i vidimo da prave problem i institucijama i unose dodatni strah, paniku i određene forme psihoze, i u djelatnike sigurnosnih institucija, ali i međunarodne zajednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare