Akcija udruženja “Zajedno za naš grad”: Odlazak na Umru za pet osoba

Vijesti 16. mar 202322:23 0 komentara
N1

Prvog dana Bajrama, Merve i njen suprug Osman zahvaljujući donacijama građana BiH krenut će u Mekku kako bi obavili Umru - vjerski obred muslimana. To je bio njihov plan još prošle godine – otići na Umru zajedno sa Mervinom porodicom koja je prošlog mjeseca nastradala u zemljotresu. Pismo kojeg su dobili od mostarskog udruženja čitali su i plakali.

“Svjesni da će Bog preko institucija Turske vama obezbijediti dom , hranu i sve što je potrebno za život dostojan čovjeka, odlučili smo se na nešto što mi smatramo da će obasjati vašu ranjenu dušu i srce, a to je odlazak u kuću Gospodara, u časnu Mekku, odlazak i kod Božijeg miljenika Muhameda a.s. u Medinu. Odlučili smo da vam se plati odlazak na Umru. Svjesni smo da smo mogli da vam doniramo nešto materijalno što sigurno neće vama biti lijek za dušu”, kaže Osman Ačikoz.

Odlaskom na Umru obradovane su i nene Nazikter, Fatma i njena kći Sema.

“Hvala vam puno, da vas Allah nagradi. To sam puno željela. Učit ću dove za vas”, kaže Nazikter Surgit.

“Hvala puno, da vas Allah nagradi i učini od robova koje On voli”, kaže Fatima Elkas.

Nakon akcije „Kafe za Tursku i Siriju, i donacija koje su uplatili Crvenom polumjesecu Turske, članovi Udruženja „Zajedno za naš grad“ odlučili su pozvati prijatelje, donatore i predložiti im akciju za obred. Sredstva su prikupljena u rekordnom roku, no ovaj vid pomoći smatraju nematerijalnim, jer je to kažu bila pomoć za ranjena srca.

“To je ja mislim jedino što ih je stvarno obradovalo i malo utješilo. Idu prvog dana Bajrama i doći će ciljano avion po njih u Adanu, bit će dva dana u Mekki i sedam u Medini”, kaže Nermin Mehić iz Udruženja “Zajedno za naš grad”.

Brojne su akcije koje i u narednim danima planiraju provesti, posebno u ramazanskim danima kada će prvog dana posta brojne porodice obradovati iftarom. Uskoro će tvrde, početi i s akcijom prikupljanja igračaka za djecu, i sve to uporedo s aktivnostima koje provode na području Mostara. Socijalno najugroženijim građanima svakodnevno spremaju gotove obroke. Skupljaju novac za operacije, a uskoro bi trebali sklopiti ugovor s jednom od vodećih medicinskih ustanova u Turskoj.

“Ovdje smo otvorili predstavništvo kako bismo pomogli građanima BiH, da i preko fonda imamo saradnju kako bi pacijenti iz BiH mogli da se liječe kod nas. Pošto svi pacijenti nisu u mogućnosti da dođu do nas, odlučili smo se na saradanju sa Udruženjem „Zajedno za naš grad“ jer oni skupljaju pomoć za pacijente , pa smo i mi odlučili pomoći finansijski , ne samo što se tiče liječenja, nego i u ostalim akcijama ovog Udruženja”, kaže Batihan Aydin, glavni direktor svih internacionalnih bolnica “Liv hospital”.

Detalje donosi Đenana Kaminić – Puce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!